Прокуратурата образува досъдебно производство за тероризъм заради бомбените заплахи

28 Март 2023 | 23:02
0 коментара
Криминално
България
Прокуратурата образува досъдебно производство за тероризъм заради бомбените заплахи

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам допълват, че работят съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление против Републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс - за тероризъм.

 

В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, поставени в училища в София, Плевен, Сливен и Бургас. През вчерашния ден също бяха подадени сигнали за взривни устройства в училища в София, Варна и Бургас.

 

102 сигнала за бомбени заплахи в училища в различни части в страната са получени досега. Сигналите са в няколко области - Плевен, Сливен, Варна, Бургас, София. Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, предаде репортер на "Фокус".

"Имейлите са почти идентични. Към момента са извършени съответните процедури, няма установена реална опасност. Колегите от ГДБОП заедно с две партньорски служби работят. Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно за тези имейли, което е извън територията на страната, но в подробности няма да вляза. Колегите от партньорските служби извършват установяване евентуалната съпричастност на лицето, за което имаме данни" - каза гл. комисар Тодоров.

На въпрос как ще се действа в изборния ден, ако заплахите продължат и в неделя, тъй като повечето секции са в училища, той отговори:

"Буквално до 2 дни ще имаме общонационална процедура. С разпореждане на министъра е създадена група за изработване на национална процедура, която ще регламентира стриктно при такива ситуации точните действия и съответно процедурата ще проследява всяка стъпка, която при такива ситуации трябва да бъде направена. В никакъв случай няма заплаха за изборите в неделя".

Добавете Вашия коментар

TOP