Прокуратурата обяви: Паяците и скобите в някои общини са незаконни

27 Юни 2017 | 11:25
0 коментара
Общество

Паяците и скобите в някои общини са незаконни, обявиха от прокуратурата. Те атакуват в административните съдилища 23 общински наредби, с които се урежда се налагат ограничения, забрани и санкции, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства, съобщиха от обвинението. Сред тях са Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и др.

Обвинителите напомнят, че според Закона за движение по пътищата използването на скоби и паяк може да се извършва само „при наличие на стриктно формулираните предпоставки“. При проверката си те обаче открили, че някои наредби разрешават използването им при условия, които не съществуват в закона, сато например, при престояване на задържаното със скоба ППС в зоните за платено паркиране за време в повече от платеното.

Намерени са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения в противоречие със ЗДвП. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции в по-малък размер в сравнение със законовите при нарушаване на забраните за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания. Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за „престой“ и „паркиране“ в противоречие с разпоредбите на ЗдвП, се казва още в съобщението.

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност на териториалните органи на властта.

Проверката на ВАП продължава. Процедурата предвижда при открити нарушения, те да изпратят уведомление до съответния Общински съвет да направи необходимите промени. При отказ, прокуратурата се обръща към съда.Кмета.бг 

Добавете Вашия коментар

TOP