Прокуратурата неглижира сигнал на Нинова срещу Зарков за 2 милиона лева

01 Февруари 2024 | 20:17
0 коментара
Политика
България
Прокуратурата неглижира сигнал на Нинова срещу Зарков за 2 милиона лева

Прокуратурата неглижирала сигнал на лидера на БСП Корнелия Нинова срещу Крум Зарков, като служебен министър на правосъдието, за 2 милиона лева.

 

Това стана ясно от специалната пресконференция в началото на седмицата, която даде Нинова. На нея тя запозна медиите със сигналите, които от БСП са давали до главна прокуратура срещу действията на министри от служебните правителства на президента Румен Радев.

 

Един от тези сигнали е за щета за 2 милиона лева от доставки на газьол за затворите. Сигналът е от 30 септември 2022 г., но прокуратурата отказва да образува наказателно производство по него.

 

Според социалистите обществената поръчка на Министерството на правосъдието е опорочена в полза на една конкретна фирма - "М-Форма" ЕООД.

 

В писмото до Иван Гешев, който тогава е главен прокурор, се разказва, че Министерството на правосъдието информира Европейската комисия за цените на газьола франко рафинерия "Лукойл". Но после сменя тази информация, като посочва като източник на цените Софийската стокова борса. Според сигнала това е станало, за да се нагласят нещата в полза на харесаната фирма, защото при първоначалната информация тя би работила на загуба. "М-Форма" ЕООД е дала 3% отстъпка от цената на газьола. "Ако отстъпката от цената на газьола се формира на база отстъпка 3% от цената на "Лукойл България" ЕООД, то фирмата победител в поръчката ще работи на загуба", се казва в сигнала на Нинова.

 

Хората на Гешев обаче неглижирали този сигнал и отказали да образуват наказателно производство.Епицентър.бг/снимка:TVN.BG

Добавете Вашия коментар

TOP