Днес край Пловдив направиха първата копка на нов завод на „Одело“, производителят на фаровете на „Мерцедес-Бенц“. Във видеото вижте как изглежда новото AMG.

„Новият високотехнологичен завод за светлини на „Одело“ е не само едно обещаващо начало на Тракия икономическа зона, но и сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори“, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на събитието.

Инвестицията ще бъде в размер на 40,6 милиона евро, което включва изграждането на 3 цеха и парк за поддоставчици.

Заводът ще бъде разположен върху площ от 23 000 кв. м. и се очаква да бъдат разкрити близо 400 работни места.

„С днешното събитие доказваме, че вървим в правилна посока, а имено опростяване и улесняване на административното обслужване, насърчаване на инвестициите и иновациите, подобряване на достъпа до финансиране и подобряване на бизнес средата“, каза още министърът.

Очаква се през тази година делът на българската автомобилна индустрия в брутния вътрешен продукт на страната да нарасне до 5% или над 5 милиарда лева.

До момента инвеститорът открил най-много работни места в автомобилния сектор в България в японската компания „Язаки“ - един от най-големите производители на авточасти в света. За нея към момента в нашата страна работят над 5500 души, в заводите край Сливен, Ямбол и Димитровград. Друг голям инвеститор е ALC, със заводи край Мусачево, Ихтиман и Благоевград. Общо в сектора са заети над 40 000 души.