Прогрес! Ул. „Промишлена“ на Благоевград влезе в процедура за събиране на разрешителни

18 Март 2022 | 20:05
2 коментара
Бизнес
Прогрес! Ул.  Промишлена  на Благоевград влезе в процедура за събиране на разрешителни

След 3 десетилетия отказ на предишните кметски управи на Благоевград да направят улица „Промишлена” и включването й във всички  кампании на избори от 1990 г. насам най-послеинвестиционното намерение за строителството й влезе в Регионалната инспекция по околната среда.  Съгласно регулационния план на община Благоевград началото й започва от ул. „Ал. Стамболийски“, където тя се включва в кръговото кръстовище при ул. „14-ти полк“ и улица „Свобода“ и продължава нагоре към кв. „Еленово” и „Ален мак”. Теренът е пресечен и незастроен.

Общата дължина на улицата е 650 м, които минават през имоти публична общинска собственост. Широчината на пътното платно е 14 м, което дава възможност за 4-лентов път с по две ленти за движение във всяка посока. По дължината на проектния участък уличното платно се придържа максимално към съществуващото положение на терена. По цялата дължина на улицата е проектиран двустранно тротоар с широчини от 2.25 до 4.65 м. С проектното решение се предвижда изграждане на подпорни стени, ВиК мрежа, улично осветление, направа на тротоари и асфалтова настилка.

Според РИОСВ предложението не попада в обхвата на приложенията от Закона за опазване на околната среда, които изискват задължителна оценка на въздействието върху околната среда и преценяване на необходимостта от ОВОС. То не попада и в защитени територии, а най-близката защитена зона е на 3,4 км, така че екоинспекцията вече даде зелена светлина на строежа. Предстоят съгласувателни действия с ВиК и ЧЕЗ, след което общината може да получи и строително разрешение.

Стартирането на процедурата по събиране разрешителни за ул. „Промишлена“ става 9 месеца след като бившият заместник-кмет Венелин Трошанов се похвали с готов работен проект и нужда само от няколко дни, за да прецизира общината искането си пред РИОСВ. Оказа се, че работният проект е бил в много начална фаза и се е наложило препроектиране, за да може улица „Промишлена” да бъде изпълнена като инфраструктурен обект, на който се възлагат големи надежди – тя трябва в огромна степен да регулира движението в тази част на града, където в пикови часове се получават тапи от хора, опитващи се да се приберат в двата най-големи квартала на града. Проектът е съобразен и със стотиците хора, които слизат от „Еленово“ и „Ален мак“ пеша до предприятията в тази част на Благоевград, до парк „Македония” и до старото гробище.

Строителното разрешение ще бъде издадено бързо, единственият проблем е, че пари за улицата няма, уточни кметът Илко Стоянов.

„По груби сметки тя ще струва около 6 млн. лв., а в капиталовата програма на общинския бюджет за тази година имаме около 2 млн. лв. за цялата община. Ще направя всичко възможно обаче да намеря друго финансиране. Чудесно би било, ако това е някоя европейска програма, но европейски програми нямаме”, каза още Стоянов.в.Струма

Добавени коментари

запознат публикува:
19 Март 2022 | 20:03
Ей ти ще дойдеш по-голям крадец и от Насо бе! Естественно,че ще нмериш ПАРИ било и със заем . Изучил си се бързо,че там може да откраднеш даже мога да позная кой ще строи. Пак ли ще е като оперета и познатите строители ? ГОСПОД ГЛЕДА ДА ЗНАЕШ !
Blg публикува:
18 Март 2022 | 20:20
Преместете оградата на парк Македония навътре за ул.Промишлена.Така министерството на отбраната ако си вземе казармата да не изгубим улицата.

Добавете Вашия коментар

TOP