Прогнозата за юни: Какви изненади ни готви времето

01 Юни 2023 | 01:15
0 коментара
Общество
България
Прогнозата за юни: Какви изненади ни готви времето

Най-ниските температури през юни в страната ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса. Това съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки месечната прогноза за времето през юни у нас на Отдела "Метеорологични прогнози".

По думите й тази година през юни се очаква средната месечна температура в Източна България да бъде около климатичната норма, а в Западна България - около и под нормата. Тя за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а за планините - между 3 и 12 градуса. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на юни ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, а температурите ще са по-ниски от обичайните за този период

През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще са по-ниски от обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие на юни се очаква период с предимно слънчево време и с относително по-малка вероятност за краткотрайни следобедни валежи.

Около средата и през втората половина от десетдневието отново се повишава вероятността за чести валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Температурите ще са близки, но в по-голямата част от страната все още ще са по-ниски от нормите.

Изгледите за третото десетдневие на юни са да има по-продължителни периоди със слънчево време в по-голямата част от страната и на по-малко места да има превалявания.

Засега по-голяма вероятност за синоптични обстановки с валежи на повече места има в самото начало и около средата на периода. Температурите ще се повишат и ще са близки до нормите.

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планините, характерно явление са и градушките

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските райони, показва климатичната справка на НИМХ.

Често от северозапад през юни нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Характерно явление са и градушките. 

Веднъж на десет години през юни в планините вали и сняг. Обикновено през месеца има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

На 21 юни в 17 часа и 57 минути настъпва астрономическото лято, тогава е и лятното слънцестоене

Според астрономическата справка в началото на юни слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 3 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня вече е 15 часа и 14 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 4 юни е пълнолуние, на 10 юни е последна четвърт, на 18 юни е новолуние, а 26 юни е първа четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 17 часа и 57 минути, когато е лятното слънцестоене, съобщи Анастасия Кирилова.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

Източник: БТА/Димитрина Ветова

Добавете Вашия коментар

TOP