ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО: Бури ни бият по баловете

02 май 2022 | 11:53
0 коментара
ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО: Бури ни бият по баловете

Нестабилно време с чести гръмотевични бури се очертава за периода на абитуриентските балове в края на май. Това сочи прогнозата на метеоролозите от НИМХ за предстоящия пети месец на годината.

Най-ниските температури през май у нас ще са между 2 и 7 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, съобщават от отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

През май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната средномесечната сума на валежите ще бъде около нормата. 

През първото десетдневие на май температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, като все още през първите дни по високите котловинни полета са възможни слани.

В началото на месеца валежи ще има на малко места и ще бъдат предимно слаби.

В Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, е възможно валежите временно да са и по-интензивни.

През второто десетдневие температурите ще се повишават, към средата на периода ще станат близки, а през втората половина и по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност.

През повечето дни вероятността за валежи е малка, но все пак не са изключени локални краткотрайни превалявания. По-голяма вероятност за валежи на повече места има в средата и в края на десетдневието.

През третото десетдневие тенденцията е въздушната маса над страната да става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд.

След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

До средата на периода температурите ще останат по-високи от обичайните, впоследствие слабо ще се понижат и до края на месеца ще са близки до средните. 


Добавете Вашия коментар!