Проф. Кантарджиев с призив: Спешно затягане на мерките в училища и градини

26 Юли 2021 | 17:16
1 коментара
Общество

Спешно трябва да се затегнат потивоепидемичните мерки в детските градини и училищата.

За това призова проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Делта вариантът на коронавируса е много по-заразен сред младите хора, в сравнение със своите предшественици. Това се дължи както на увеличаването на вирусния товар на горните дихателни пътища в новата мутация, така и на по-голямата мобилност и липса на дисциплина сред младежите“, посочи проф. Кантарджиев пред kmeta.bg.

„Преди няколко дни Европейския център за превенция и контрол на заболяванията препоръча на всяка една държава, членка на Европейския съюз, да наложи допълнителни мерки за опазване на здравето на децата и учениците в училищата и градините. В него се обръща внимание върху разпространението на делта варианта, необходимостта децата да се ваксинират и анализират мерките в училищата. Към момента за такива мерки обаче не се говори изобщо. А е належащо, като там, така и във всяка една друга сфера. Хората неглижират проблема. Масово се ходи без маска в градския транспорт, в хранителните магазини, в заведенията, не се спазва никаква дистанция. Липсва контрол. Делта вариантът настъпва усилено в България, въпрос на време е тези числа, които успокояват хората в момента, да скочат сериозно нагоре“, прогнозира специалистът.

Добавени коментари

Gost публикува:
26 Юли 2021 | 17:22
Тоя, тотално е изперкАл, сега учат САМО децата в яслите, ученици нЕма!!!! А за ваксините на деца, нека си сложи на внуците, тогава акъл да дава за другите!

Добавете Вашия коментар

TOP