Проф. д-р Антони Стоилов, ЮЗУ „Неофит Рилски“: Младежите, които тази година завършват средното си образование в страната, са 53 414, а местата които са обявили висшите училища са 74 753

31 Август 2016 | 09:58
1 коментара
Общество
Проф. д-р Антони Стоилов, ЮЗУ  Неофит Рилски : Младежите, които тази година завършват средното си образование в страната, са 53 414, а местата които са обявили висшите училища са 74 753

 Българската камара за наука, образование и култура дава една информация, която черпят от Министерството на образованието, че тези младежи, които тази година завършват средното си образование у нас, са 53 414, а местата които са обявили висшите училища са 74 753. Това каза за ‘‘Фокус’’ проф. д-р Антони Стоилов, зам.-ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград.

По думите му тази статистика обяснява фактът, че всяка година в университетите в страната остават много свободни места.

„Картината започва да изглежда катастрофално, когато се вземат предвид и други фактори. Например до момента има някъде около 9 000 души, които не са успели да вземат ДЗИ по български език, а има и такива които не са успели да си вземат ДЗИ по избираемата дисциплина. Значи някъде около 10 - 12 000 души отпадат от тези 53 000, за които говорихме. Значи завършващите стават някъде около 40 000. Пак по данни на Българската камара за наука, образование и култура, някъде около 11 000 са завършващите у нас, които ще напуснат страната“, каза още той.

Проф. Стоилов посочи, че като се вземе предвид и факта, че не всички, които завършват училище ще кандидатстват във висше учебно заведение, се получава така, че около 25 000 души ще кандидатстват, а местата са с близо 50 000 повече от зрелостниците.

По думите му всичко това показва, че е напълно нормално, че има свободни места във висшите учебни заведения. 

Добавени коментари

Инженерът публикува:
31 Август 2016 | 13:37
Е, и, какво е решението? Да пускаме на конвейер ненужни празнодумци с дипломи за виШо без покритие като адвокати, социолози, културолози и прочее -лози, или да се заложи на недостигащите технически и природни науки, но с доказали се даскали, а не с некадърни натегачи!

Добавете Вашия коментар

TOP