Проф. Божидар Димитров разби версията за генералска битка за "Дондуков" 2

09 Август 2016 | 09:47
0 коментара
Политика
Проф. Божидар Димитров разби версията за генералска битка за Дондуков 2

Ще бъдат ли оповестени скоро имена на кандидат-президент? Да очакваме ли генералска битка за "Дондуков" 2? Може ли наистина президентът да бъде национален обединител? Отговор на тези въпроси дава пред "Стандарт" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.- Проф. Димитров, през май казахте в едно телевизионно предаване, че до август няма да имаме сериозна кандидатура за президент, защото ще се изхаби. Май се оказахте пророк.
- Желаещи има, но качествените хора не искат да се кандидатират, защото знаят, че президентът ще бъде безгласна буква. Ако бяхме президентска република и можех да взимам отговорни решения, и аз бих станал кандидат за президент. За какво ми е обаче да ставам президент, когато не мога да вземам отговорни решения. Сега вземам такива - къде да правим разкопки, къде изложба, къде да реставрираме, докато там нищо не мога да направя.

- Възможно ли е да станем президентска република?
- След 10-15 години ще станем.

- Да очакваме ли на 6 ноември генералска битка между премиера Бойко Борисов и ген. Румен Радев, каквато някои предричат?
- Генералска битка не е възможна по няколко причини. Първо, нито един от двамата не е номиниран и не се е номинирал сам. Ако Бойко Борисов се кандидатира, той съзнава, че това  е край на активната му политическа кариера. Защото президентът няма никакви правомощия, с изключение на това, че може да се обажда от време на време по въпросите на външната политика, като и по въпроси, свързани с армията и с българите чужбина. Това позволява нашата конституция. Мисля, че Бойко Борисов в момента плаши враговете си, че ще се яви. Добре познавам Бойко. Мисля, че е от типа хора, които парите не ги интересуват, а възможността да взимат отговорни решения. Генерал Румен Радев не знам дали ще бъде номиниран. Мечтае си за политическа кариера в средите на БСП, дори за  президентска такава. При явното топене на тази партия и госпожа Корнелия Нинова няма да я спаси. Не съм сигурен, че генерал Румен Радев желае президентска кариера. Той също си дава сметка за това и ако милее за армията и авиацията, му е ясно, че нищо няма да може да направи като президент. Прерогатив на изпълнителната власт е колко самолета ще купи и колко самолетни мотора ще ремонтира. .

- Какви са шансовете на генерал Радев, който не е особено разпознаваем като политик?
- Путин стана популярна личност в рамките само на три месеца. Иначе беше, за разлика от генерала, само майор от КГБ. И бе в сянка заради естеството на работата. Но една мощна пропагандна машина го направи популярен много бързо.

- Може ли президентът да бъде обединител на нацията?
- Според мен президентът не може да бъде обединител. Няма фигура, която някога в човешката история да е обединявала цялата нация. Нациите се обединяват около каузи, но не и около фигура. Нима българската нация беше обединена около Фердинанд, когато той обяви Балканската война?! Половината от нацията не обичаше Фердинанд. Батенберг също не беше обединител на българската нация. Русофилите искаха неговата смяна на следващата година след Съединението и направиха преврат и го детронираха. Народът се обедини около каузата със Съединението, но не и около Батенберг.

- А какъв трябва да бъде, според вас, профилът на бъдещия президент?
- Слушах социолозите какво говорят какъв трябва да бъде бъдещият президент. Трябва да бъде генерал, решителен, смел, да бъде висок, с леко прошарена коса около слепоочията. Народът не се насочва обаче към това да пита какво мисли, да речем, за външна политика. Каква е мисълта му за развитие на отношенията ни с Македония, с Русия, Сърбия, с ЕС. А не дали е висок, дали е правил лупинги над земята. Това са хубави неща за един професионален летец, но не и за един президент. И да не знае например къде е Македония, както преди време, когато бях министър, един човек на висок държавен пост ме попита къде точно се намира тя и какъв е проблемът с нея. Кандидат-президентът трябва да имо мисъл и за това как ще се развива армията. Третият въпрос е за българите в чужбина, това са 4 милиона души. Румъния и Унгария приеха закони, които позволиха да дават гражданства на 500 000 души и с това те ликвидираха демографския си проблем, който е също като нашия. Ние даваме в момента на 5000 гражданство поради калпавия ни закон. Какво мисли ген. Радев по този въпрос, бих го попитал. Това са въпросите, които трябва да интересуват социолозите и целия народ, а не колко е висок, какви лупинги прави и какво военно образование има.

- Има ли в българската история случай, в който генерали да са ставали политици?
- Почти целият наш политически елит в историята е от офицери. Много голямо е участието на българските офицери в политиката, защото получават много добро образование, научават езици. Особено много е имало такива през Първата световна война. След Ньойския договор са пенсионирани и една голяма част от тях влизат в политиката. Кимон Георгиев е офицер от армията. Той е министър-председател и на 19 май, и на 9 септември. Много министри и министър-председатели са били офицери от армията и от службите за сигурност.

- Ако приемем, че президентските избори евентуално обединят левицата, какво ще се случи по-нататък?
- Когато събереш нула плюс нула плюс нула, не се получава единица. Татяна Дончева с нейните смешни социологически проучвания, които я правели втора по популярност. Или Първанов с неговата партия, също. Със своите кавги те казват на хората - ние помежду си не можем да се оправим, вас ли ще оправим. Народът чака от политиците да го оправят в добрия, не в лошия или сексуалния смисъл на думата.

- Какви са шансовете на патриотите, които първи обявиха номинациите си?
- Патриотите биха могли да имат сериозен успех, ако излязат с ясна и точна програма. Трябва да се види какво ще направи, а не колко е висок, прошарен и колко опит има г-н Каракачанов. По отношение на армията той заема позиция за всеобща военна служба. Това е невъзможно да стане не поради високата цена, а поради това, че съвременната армия изискват професионалисти. Те трябва да боравят с военна техника, която се изучава с години и след това  наученото трябва да се прилага. В  казармата войниците, които не боравят с техника, може да се научат само да стрелят с Калашников. Това може да стане само с курсове.

- Като историк и човек, който следи политическите процеси, какво мислите за предстоящата среща на Путин и Ердоган?
- Срещата на Путин с Ердоган е напълно нормална, тъй като отношенията между Турция и Русия стигнаха една крайна мъртва точка, което не е изгодно и за двете страни. Русия се лиши от прекрасните турски плодове и зеленчуци, вземани на по-евтини цени, отколкото ги продаваха в страните от ЕС. Лиши се и от прекрасните турски строители, които евтино и качествено извършваха голяма част от строежите в Москва и другите големи руски градове. Лиши се и от възможност за евтин туризъм на милионите платежоспособни руснаци. Турция също загуби, така че е нормално да си възстановят отношенията. Путин вече много ще внимава и затова ще се пази от демонстрацията на по-тесни и по-близки отношения. Мен ме интересува как ще протече комуникацията между  Бойко Борисов и Путин. Едва ли ще се задоволят само с телефонен разговор. 167 000 евро плащаме всеки ден неустойка за тези железа  в Белене. Като си помисля, че за 10 дни таксата е напълно достатъчна, за да възстановя Голямата Базилика, сърцето ме боли.BLIC

Добавете Вашия коментар

TOP