Проектът за нова детска градина в благоевградския кв. Освобождение вече е в РИОСВ, според общината пари за строежа няма

30 Ноември 2023 | 09:45
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Проектът за нова детска градина в благоевградския кв. Освобождение вече е в РИОСВ, според общината пари за строежа няма
Бившият кмет Ил. Стоянов обаче категоричен: 7 млн. лв. чакат в министерството и ще направят превод още при първата фактура

Община Благоевград стартира отлагания 3 години проект за нова детска градина в кв. „Освобождение“. На 21 ноември общинската администрация е внесла инвестиционното намерение в Регионална инспекция по околната среда и водите с параметрите на терена и бъдещата сграда.

Имотът е с площ 2370 кв.м, до ул. „Роден край“, а сградата ще е двуетажна, с разгъната застроена площ 1500 кв.м. В нея ще могат да бъдат настанени 75 деца, разпределени в три групи. В наземните етажи да бъдат обособени помещения за всяка една от трите групи с приемно фоайе, занимални, помещение с гардеробчета за дрехи и пейки за сядане и преобуване, преддверие пред гардеробните и санитарни възли с тоалетни и мивки. Ще има още физкултурно- музикален салон, склад за уреди и санитарен възел, кабинет на директора, учителска стая и здравен кабинет.В сутерена ще е кухненският блок, включващ помещение за топла и студена кухня с две умивални и офис, млечна кухня, подготвителна за месо, подготвителна за птици и риба, подготвителна за зеленчуци, дезинфекционна за яйца, отделни складове за зеленчуци, за сухи продукти и амбалаж, помещение за отпадъци, пералня със склад за нечисто бельо, пералня, сушилня, гладачна, склад за чисто бельо, гардероб и тоалетна с мивка за персонала на пералнята. Тук ще бъдат още котелно, вентилационно и машинно отделение и складове. РИОСВ одобри предложението без необходимост от вкарването му в процедура по оценка на околната среда. Теренът е в близост с основни комуникации, така че и тук не се очаква забавяне.

Идеята за детската градина в „Освобождение“ заедно с още 2 – на ул. „Даме Груев“ и в жк „Еленово“, е от 2020 г., когато МОН отпусна целево около 7 млн. лв. за строежа им, а тогавашният кмет с обществени поръчки дори избра изпълнители на строежите и сключи с тях договори за изпълнение. Впоследствие обаче се оказа, че избраните петна за изграждане на детските заведения са неосъществими като строително изпълнение заради несъответствие със стандартите.

По тази причина следващият кмет Илко Стоянов намери 2 алтернативни варианта за локации – в „Освобождение“ и жк „Ален мак“, а министърът на образованието ги одобри. По време на неговия мандат договорите с избраните фирми, по които не бяха преведени никакви средства, бяха прекратени, новите имоти бяха преотредени и остана само обявяване на обществени поръчки за избор на нови фирми изпълнителки, но такова задание все още не е направено.

През 2020 г. прогнозната стойност за проектиране, изпълнение на СМР и авторски надзор за 3-те детски градини беше 4 715 809,20 лв. без ДДС. Сега с актуализацията сумата ще стигне за две детски градини.

От пресцентъра на кмета Методи Байкушев обаче вчера съобщиха, че пари за строеж на детската градина в „Освобождение“ няма, затова ще кандидатстват пред Министерството на образованието по програма, чийто краен срок е 10 януари 2024 г. Едва ако проектът бъде одобрен и парите отпуснати, ще се пристъпи към избор на изпълнител.„Как да ги няма, парите са в Министерството на образованието и ще бъдат изплатени, когато се изпратят фактурите”, реагира остро бившият кмет Илко Стоянов. „Това е нормалният начин на работа – парите не се изпращат в общината, за да стоят по някаква сметка, а остават в министерството, докато не се изпрати фактурата за извършеното СМР. Нямам обяснение защо трябва да се кандидатства отново, след като парите на практика са налични“, коментира Стоянов. / СТРУМА

Добавете Вашия коментар

TOP