Продължават бедствията в страната

27 Ноември 2023 | 14:09
0 коментара
Общество
България
Продължават бедствията в страната

Бедствено положение е в сила за редица населени места в страната заради усложнената обстановка. Учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната нямат присъствени учебни занятия.

Втори ден област Разград е в бедствено положение. Основните пътища остават затворени заради навявания. Тапа от около 50 автомобила се е образувала по пътя от Разград за Търговище, след като тази нощ снегорин е ударил автомобил с румънска регистрация и се е обърнал в канавка.

Бедственото положение в Шуменска област вероятно ще бъде отменено в 16.00 ч. днес. Това стана ясно на заседание на Областния щаб за защита при бедствия.

Приоритетно през днешния ден ще се работи за разчистването на най-засегнатите от виелиците пътни артерии.

Бедствена обстановка е обявена в общините Силистра, Ситово, Дулово и Главиница. В Силистренско продължава работата по възстановяване на електричеството в 45 населени места. В област Силистра все още има разположени 3 контролно-пропускателни пункта: при Дулово, Стефан Караджа и Богорово. За Добрич може да се пътува само с леки автомобили, за Шумен и Русе - без ограничения.

В сила е бедствено положение в общините Крушари и Добричка. Всички второкласни пътища от републиканската пътна мрежа в област Добрич са отворени за движение за превозни средства до 12 т. Единствено на пътя Добрич - Варна ограничението е за камиони над 3,5 т. На над 50 сигнала за евакуация и паднали дървета са отреагирали от Областната дирекция пожарна безопасност през денонощието. Евакуирани са били 33 души, от които 24 украинци, които са настанени в хотел в Балчик.

Все още десетки населени места са без електрозахранване и водоподаване, като само в община Добричка те са 53.

Все още има населени места в Русенска област без ток и вода, но аварийни екипи работят без прекъсване. Проблемът в момента е заледяването.

В общините Ловеч, Летница и Троян много села все още са без ток и вода, прекъснати са и мобилните връзки в част от областта. Заради снегонавявания има и затворени пътища и откъснати населени места. не пътуват и някои от междуселищните автобуси. Има бедстващи хора, чийто автомобил е закъсал в преспите още вчера на пътя Горско Сливово - Крамолин.

В Габровска област без ток остават 110 села, както и крайни градски квартали. Работата по разчистването на снега и нападалите дървета продължава, но е затруднена от планинския релеф и дълбоката снежна покривка.

Добавете Вашия коментар

TOP