Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Пиринско

12 Май 2021 | 10:04
0 коментара
Общество

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200. Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се лекуват 10 лица“ – данните обобщи пред БНР д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ намаляват пациентите и в болничните заведения, някои от ковид отделенията се преструктурират и се връщат съм нормалната си дейност.

Инфекцията поразява повече възрастните хора. Във възрастовата група 65-79 години през изтеклата седмица са регистрирани 77 случая, следвани от групата 50 – 64 години – 55.

Има сериозен интерес към ваксините срещу COVID-19, както в имунизационния кабинет при РЗИ, така и в другите временно разкрити имунизационни кабинети в Пиринско. Голяма част от ваксините се насочват към общопрактикуващите лекари. Като количество ваксините на „Пфайзер“ са най-много, както и „Астра Зенека“ и „Модерна“.

Д-р Мончева уточни, че чужди граждани могат да бъдат ваксинирани у нас само ако са с двойно гражданство.

48 са новоинфектираните за последните 24 часа. В Благоевград – 12, Сандански – 6, Петрич и Разлог по 4 случая, Гоце Делчев – 3, Банско – 2.

Добавете Вашия коментар

TOP