Процедура за създаване и развитие на РИЦ представиха в Благоевград

28 Октомври 2019 | 14:57
0 коментара
Бизнес

Благоевград беше домакин на информационен ден по процедура „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове“, финансирана от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 - 2020 г. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 115 646 637,81 лева, разделени по равно между 6-те района на ниво NUTS 2, с изключение на Област София-град.

Основната цел на процедурата е изграждане и развитие на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура за провеждане на приложни изследвания от отворен тип, способстващи за ускорено икономическо и социално развитие на българските региони. Фокусът е върху формирането на работещо партньорство между бизнеса и науката в полза на регионалната икономика.

Допустими кандидати по процедурата са обединения под формата на сдружения по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел или дружества по смисъла на Търговския закон, които включват поне три юридически лица, едно от които задължително да бъде научна организация. Според условията, кандидатите трябва да са регистрирани като обединения след 31.12.2018 г.

По процедурата ще се финансират дейности, свързани с придобиване на изследователско, изпитателно и друго съпътстващо оборудване за научноизследователска дейност, необходимо за изграждане на нова или разширяване и модернизация на съществуваща научноизследователска инфраструктура. Допустимо ще бъде финансиране за придобиване на специализиран софтуер, извършване на ограничени строително-монтажни работи, закупуване на инструменти, материали и консумативи за нуждите на въвеждане и експлоатация на доставеното по проекта оборудване, трансфер и популяризиране на знания и резултати от научните изследвания и др.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 1.5 млн. лева, а максималният – 7 млн. лева, а крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурата е 20 януари 2020 г.

Участие в информационната среща в Благоевград взеха представители на бизнеса, общински администрации, висши училища, НПО. Присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси към представители на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ – Управляващ орган по ОПИК 2014 – 2020 г. 

Добавете Вашия коментар

TOP