Признание за 4 души от Разлог отличени със званието-Пазители на традициите

05 Ноември 2023 | 16:20
1 коментара
Култура
Благоевград
Признание за 4 души от Разлог отличени със званието-Пазители на традициите
Признание за 4 души от Разлог отличени със званието „Пазители на традициите“

Исторически музей – Разлог е обявен за „Пазители на традициите“, заедно с Народно читалище „Просвета – 1908“, с. Баня и село Бачево.

Повод за гордост имат четирима души от община Разлог, които са отличени като Пазители на традициите. Сред конкуренция на хора от цяла България – Веска Жегова, Димитър Парапунов, Елисавета Белчева и Костадин Хаджиев успяха да спечелят и заслужено са удостоени със званието „Пазители на традициите“.
Избрали да посветят живота си на това да съхранят и предадат напред българските традиции, занаяти и култура с призванието “Пазител на традициите” бяха удостоени:

Веска Жегова, която е майстор в изработването на традиционни бродерии, носии и мънистени колани е отличена като пазител на традициите в категория “Личност”.
Димитър Парапунов – майстор на кукерските костюми е отличен като пазител на традициите в категория „Занаяти“.

Елисавета Белчева – майстор в приготвяне на традиционни питки, хлебни изделия и баници от Разлог е отличена като пазител на традициите в категория “Кулинария“.

Костадин Хаджиев – художник, пресъздаващ разложки обичаи, традиции, бит и природни картини в своите творби е отличен като пазител на традициите в категория „Изобразително изкуство“.

Допринасяйки по свой уникален начин за възраждане на любовта към традициите, познанието за богатата душевност на българския народ през вековете, заслужени отличия получиха:

Исторически музей – Разлог е пазител на традициите в категория “Организация”.Село Бачево е пазител на традициите в категория “Населено място”.Народно читалище „Просвета – 1908“, с. Баня е пазител на традициите в категория „Фолклор“.

Отличията са раздадени от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите”, след като компетентно жури и хиляди души подкрепиха номинираните от Община Разлог през м. април 2023г. – личности, организации и населени места от Разложка община.






Може да бъде изображение с 11 души
Може да бъде изображение с 2 души и тълпа

Добавени коментари

ХАХА публикува:
06 Ноември 2023 | 10:01
Кукувия крадец и измамник пазител на традиции.По скоро мошеник от една фирма за кредити!

Добавете Вашия коментар

TOP