Признание! Режисьор и журналист бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Благоевград“

31 Май 2023 | 11:12
1 коментара
Общество
Благоевград
Признание! Режисьор и журналист бяха удостоени със званието  Почетен гражданин на Благоевград

Режисьорът Кирил Александров и журналистът Федя Яков бяха удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ по време на днешното редовно заседание на Общински съвет Благоевград.

Двете предложения, внесени до местния парламент от инициативни комитети, бяха подкрепени с мнозинство. Зад едната номинация стои председателя на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ Васил Новоселски, а зад другата драматурга Елена Илиева.

Федя Яков получава званието заради заслугите му за развитие на образованието и културата в общината в качеството му на учител, журналист, писател и администратор.

Кирил Александров получава званието за силните му професионални представления и заслугите му за развитие на театъра в Благоевград.

Биографични справки:

Федя Яков е роден на 1 февруари 1935 г. в с. Самуилово, Петричко. Работил е като учител в петричкия район, като журналист във вестниците „Труд”, „Пиринско дело”, „Кооперативно село”.

Бил е председател на Окръжния съвет за култура в Благоевград, първи зам.-главен редактор на литературния алманах „Струма”, председател и зам.-председател на дружеството на писателите в Благоевград.

Издал е книгите „Писма от моето село”, „На Ирин Пирин чедата”, „Бели извори”, „От първи петли до втори”, „Земетръсите живеят в нас”, „Огнище на нестинари”, „Послания от звездите”, „Корените нямат сянка”, „От луда крава мляко”, „Мумията”.

Член е на Съюза на българските писатели.

Смъртта го завари на 12 декември 1996 г. като кореспондент на в. „Земя”.

Кирил Александров родом е от Пещера. Има над 20 успешни постановки в театрите в Асеновград и Габрово, след което се мести в Благоевград. С неговият спектакъл „Гоце“ бива открита новата сграда на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. В период от три години е бил директор на благоевградския театър. От 1980 година е зам.-председател на Окръжния съвет за култура.

Благодарение на усилията му през 1982 г. благоевградската трупа има 10-дневно турне в съседна Македония и е подписан Договор за приятелство и сътрудничество с Македонския народен театър в Скопие. За силните му професионални представления и заслугите за развитие на театъра се предлага той да бъде удостоен с най-високото признание на благоевградчани.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков заяви, че и двете предложения са безспорни, като това е видно и от мотивите на инициативните комитети.

Добавени коментари

лили публикува:
01 Юни 2023 | 18:18
Федя Яков- ушето на ДС, най-мразения сред колегите си журналисти! Позор!

Добавете Вашия коментар

TOP