Приватизаторът на „Югострой” К. Бучински спипан да ползва без разрешително вода за бетоновите си изделия

16 Август 2022 | 09:02
0 коментара
Общество
Приватизаторът на  Югострой” К. Бучински спипан да ползва без разрешително вода за бетоновите си изделия

Близо четвърт век благоевградско предприятие за производство на бетонови изделия ползва незаконно вода с помпи от 2 бунара до река Струма, без никога да е имало разрешително за водовземане, без да е плащало задължителните годишни такси и без до момента нито една институция в Благоевград да е установила нарушението и да предприеме каквито и да е мерки срещу собственика.

Този дълъг период от безметежното съществуване на „Югострой“ ООД обаче бе прекъснат миналия четвъртък след сигнал, постъпил на „зеления телефон“ на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/. От дирекцията веднага изпратили проверка в завода, който се намира до Вътрешна митница, в местността Лаго, землището на с. Покровник, и на място служителите установили 100-процентовата достоверност на сигнала.

Оказало се, че собственикът Калин Бучински преди много години започнал процедура по издаване на разрешително, но по неизвестни причини тя е прекратена и тогава той решил да вади вода за производството си инкогнито, без да уведомява никого. По груби сметки за изминалите повече от 20 г. той си е спестил от такси стотици хиляди левове и е изразходвал огромно количество вода, защото тя е една от основните суровини при производството на бетонови изделия.

Калин Бучински е присъствал на проверката заедно с двамата си работници. На връчването на акта е имало и страничен човек в качеството му на свидетел. В момента той е с предупредителен протокол незабавно да прекрати водовземането. Тези предписания се контролират с изненадващи проверки.

Наказателното постановление, което ще последва, ще бъде за много хиляди левове. Според чл. 200 от Закона за водите глобата зависи от количеството ползвана вода и кой е нарушителят – физическо или юридическо лице. Най-малка е глобата за физическо лице, ползващо до 1 л на секунда – 150 лв., най-голяма е за фирмите, ползващи без разрешение повече от 10 литра на секунда – 25 000 лв.

Според коментари на служители от БДЗБР до момента в Благоевград не е откриван нарушител, който толкова дълго време да е заобикалял закона и на практика е отклонявал от МОСВ огромни суми.

Собственикът на „Югострой“ ООД Калин Бучински е един от най-крупните приватизатори в Благоевград. Самото предприятие по времето на соца е за производство на изделия за жилищно, промишлено и комунално строителство и всъщност приватизацията му е първият успех на СДС в битката за контрол над държавни фирми.

Бучински е пратен в завода от ексдепутата Илиян Попов още през 1998 г., за да учреди РМД, което да купи завода. РМД-то печели приватизационната сделка и на следващата година купува 80% от строителното предприятие срещу 451 500 000 лв. – на разсрочено плащане за 7 г. Повече от половината пари са платени от строителната фирма „Растер юг“ на Васил Костов и Антон Муртов, като Бучински им харизва бетоновия център в Петрич, благодарение на който в момента фирмата е една от най-мощните в строителния бранш в региона. От останалите пари от сделката за завода Бучински плаща едва 10%, а другите са с компенсаторки, които се търгуват на 10% от цената си.

Години по-късно бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев атакува сделката по приватизацията на „Югострой“ в Агенцията по приватизацията, но въпреки откритите многобройни нарушения по време на сделката от там не намират основание да я анулират.

През 2010 г. „Струма“ публикува поредица за състоянието на приватизираните бивши държавни предприятия и в нея една от статиите бе посветена на „Югострой“. След  излизането й с редакцията се свърза бившият лидер на КТ „Подкрепа“ в завода Митко Балев, който даде много любопитни подробности около случващото се в „Югострой“ , разказа за невероятни кражби, изчезване на огромни суми, работа без договори и осигуровки и т.н., включително и за производството към онзи момент на канализационни бетонови тръби без сертификат. Тогава единствената реагирала институция бе прокуратурата, която започна разследване за фиктивно минаване през сметката на „Югострой“ на огромни суми, но преписката така и не влезе в съда.

Така на практика миналия четвъртък БДЗБР стана втората институция, надникнала в двора на „Югострой“ и собственика Калин Бучински, който упорито страни от обществения живот в Благоевград, с едно-единствено изключение – през 2019 г. бе в листата на кандидатите за общински съветници.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP