Присъда за най-големия банков обир в България

28 Октомври 2022 | 07:59
0 коментара
Криминално
Присъда за най-големия банков обир в България

На 14 години затвор е осъден бившият главен касиер на "Алфа Банк" Петко Митевски, съобщи БНР, позовавайки се на прокуратурата.

Той е осъден за присвояване на над 21 милиона лева от банката. Присъдата е постановена от Върховния касационен съд, но информацията е от прокуратурата, защото са предприели незабавно действия по изпълнение на наказанието.

Митевски е подсъдим за най-големия банков обир в най-новата история на България. Според обвинението той е присвоил милионите в периода 2008 - 2010 година, като е използвал е фалшиви документи. 

На страницата на Върховния касационен съд все още не е публикувано решението, с което се потвърждава наказанието, определено на Митевски от Софийския апелативен съд.

Според обвинителния акт - в периода 2008 - 2010 година на три пъти Митевски е изнесъл от банката над 21 милиона лева. Това е станало в чанта за лаптоп. За целта е фалшифицирал документи, но и е бил улеснен от занижения контрол и липсата на камери.

Обрал над 21 млн. от "Алфа банк" бе пуснат

Петко Митевски беше обвинен през 2011 година. През 2017 година се укри и делото срещу него продължи задочно до миналата година, когато се яви в Софийския апелативен съд и беше задържан. Времето, прекарано в ареста, ще бъде приспаднато от размера на 14-годишното му ефективно наказание.

Междувременно през 2016 година "Алфа Банк" престана да съществуването и беше купена от друга банка.

 

Добавете Вашия коментар

TOP