Пристигна апаратура за новата лаборатория за PCR тестове в МБАЛ Разлог

11 Декември 2020 | 15:35
3 коментара
Общество

Болницата в Разлог, която във време на пандемия се оказа едно от най-важните здравни звена в региона, вече е оборудвана и с техника и апаратура за извършване на PCR тестове. Така резултатите от тестовете ще стават по-бързо и ще се отдели потокът от пациенти с вирусната инфекция от другите с хронични заболявания, които не са болни от коронавирус.

Кметът на Разлог благодари на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и директора на РЗИ Благоевград Калоян Калоянов за оказаната подкрепа.

Със средства от общинския бюджет, пренасочени от празничния календар бе направен ремонт на помещението в здравното заведение, и пристигна апаратурата за PCR апаратурата.

В динамичната ситуация с COVID- 19 през последните месеци, в МБАЛ Разлог бяха диагностицирани и лекувани пациенти от 4 общини. В някои моменти по 80 човека наведнъж.
Тестовете за установяване на коронавирусна инфекция се изпращаха досега в София, резултатите се чакат по 2-3 дни, което означава, създава реална опасност приети с определени оплаквания пациенти, но отрицателни първоначално за COVID да се заразят.
Наличието на модерно оборудваната лаборатория за PCR тестове, не само облекчава ресурсно организацията за изследвания но и в осигурява нещо много важно – в най-ранен етап ще има възможност за диагностициране на болни от коронавирус, това ще облекчи и възможностите за навременно карантиниране.

При посещението на министър Ангелов в Разлог преди месец кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев  е поставил въпроса за необходимостта от подобна лаборатория, детайлно са обсъдени нещата и предприети действия за изграждането на необходимото медицинско звено в МБАЛ Разлог.
Инж. Красимир Герчев съобщи, че  48 проби ще могат едновременно да се обработват, резултата от тях  излиза за  2.5 -3.00 часа. Максималния капацитет е 180-200 проби на денонощие.

„Надявам се по този начин да подкрепим и усилията на служителите на , което ще даде възможност  и да се спести ресурс , както от разнасяне на пробите до София, и губене на време, а и разходи по пътуване и др. разбира се“, коментира още кметът на Разлог.В най-близко време предстои апаратурата да бъде въведена успешно в експлоатация и заработи, както и да бъде лицензирана лабораторията със съответните кадри, които ще бъдат обучени от фирмата доставчик.
bnr.bg

Добавени коментари

Джьоре публикува:
11 Декември 2020 | 19:38
Колко ще струва изследването
Разлог публикува:
11 Декември 2020 | 19:36
Е Крум Тимев досега какво изследваше
Васил публикува:
11 Декември 2020 | 15:42
Много ви моля, хора!!! Калина Парапунова от Разлог краде от даренията на болни хора и деца!!!! Не и позволявайте да влиза в магазините и да бърка по кутиите с дарения! КАЛИНА ПАРАПУНОВА!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP