Природен парк "Беласица" пази уникални дървета и птици

30 Декември 2022 | 11:33
0 коментара
Култура
Природен парк Беласица пази уникални дървета и птици

Точно преди 15 години със заповед на МОСВ е основан Природен парк "Беласица". Обявяването на защитената територия е с цел опазване на вековни гори, съставени основно от обикновен бук и обикновен кестен, както и естествени чинарови местообитания. В парка има и ендемични растителни видове, като обикновен тис, бодливолистен джел, планински явор, карстова люцерна, албански крем.

Защитени са ендемични животински видове, като белогръб кълвач, черен кълвач и други видове.

Природен парк „Беласица” обхваща землищата на селата Габрене, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица - известни като Подгорие.

Общата площ на парка е 117 324,318 декара. Планината Беласица е разположена в най-югозападната част на България, между Рупелския пролом на изток до Костуринската седловина в съседна Македония на запад, като дължината й е около 60 kилометра. На територията на България са разположени около 30 процента от нейната площ.

В пределите на Природен парк „Беласица” се намира резерват „Конгура”, който съществува от 1988 година. Той е обявен със заповед №671 на Комитета за опазване на природната среда от 15.06.1988 година. Целта е да се опазят естествени горски екосистеми от обикновен кестен и обикновен бук.

В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на: тяхната охрана - посещения с научна цел; преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел; събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел.

Защитената местност „Бабите” също се намира в пределите на Природен парк „Беласица”. Тя е бившата буферна зона на резерват „Конгура” и е обявена с цел предотвратяване на негативно човешко въздействие в близост до строгата резерватна територия. В защитената местност се забранява строителството на сгради и пътища от републиканската пътна мрежа,геоложки проучвания и разкриване на кариери, голи сечи и залесяване с неприсъщи за района дървесни видове, ловуване, освен регулиране числеността на дивите свине, паша на домашни животни, използване на химически средства за растителна защита. Разрешава се извеждане на сечи, предвидени в горите със специално предназначение, събиране на плодове от кестеновите насаждения, поддържане на съществуващите пътища.

В подножието на планината, в непосредствена близост до землището на село Коларово, е разположена защитена местност „Топилище“. На територията на ЗМ “Топилище” се забранява: строителство и всякакви други дейности, с които се изменя естествения облик на местността; внасяне на нехарактерни за района растителни и животински видове; извеждане на голи сечи и реконструкции, бране на цветя за букети и събиране на билки, паша на домашни животни целогодишно, пресушаване на блатото Мухалница и нарушаване на водния режим.

Допълнителни доказателства за ценността на планината са например посочването на високопланинската безлесна зона на Беласица като пример за район, съдържащ уникални и представителни съобщества и екосистеми.

Добавете Вашия коментар

TOP