Приключи конкурсът за изработка на празнична картичка и сурвачка в Разлог

22 Декември 2021 | 15:22
0 коментара
Култура
Приключи конкурсът за изработка на празнична картичка и сурвачка в Разлог

Приключи конкурсът за изработка на празнична картичка и сурвачка, организиран от община Разлог и Исторически музей – Разлог.

Целта на конкурса бе да провокира интереса на децата към символиката на коледната и новогодишна обредност и традиции, да вникнат в смисловото значение на дряновото клонче и на използваните материали за украса, вложени в сурвачката, да съхранят културната памет, да почувстват духовната си принадлежност и да покажат познания за коледните и новогодишни обичаи.

„Интересът към инициативата беше голям – включиха се около 200 участници от цялата страна. Децата показаха много творчество, вдъхновение, старание и истински талант при изработването на картичките и сурвачките. Много от изделията впечатлиха с уникалният си дизайн и съчетаването на обреди и традиции от различните краища на страната – от родните места на деца участници.
Конкурсът, който даде поле за изява на десетки талантливи деца от страната има и още една чудесна съпътстваща изява. Изпратените изделия от децата се продават на специален благотворителен базар, като събраните средства ще бъдат предоставени в помощ на жители на Разлог нуждаещи се от рехабилитация и лечение.

Директорът на музея Христина Манова, която е основният организатор и инициатор за чудесната работилница на децата изрази искрена благодарност на всички участници, на родителите и учителите, които с много отдаденост се включиха и помогнаха за изработването на прекрасните изделия, които показаха приемственост, познаване на обичаите, традициите, и вдъхновение.

Добавете Вашия коментар

TOP