Приключи делото за Общински съветници в Петрич

20 Февруари 2024 | 16:47
0 коментара
Политика
Благоевград
Приключи делото за Общински съветници в Петрич
Няма промяна на мандатите на партии и коалиции, има вътрешни размествания в 3 листи на ГЕРБ, СБОР и Обединени земеделци заради падане на общинската избирателна квота, но няма да се случат.

В Административен съд – Благоевград приключи по същество делото по оспорване избора на ОбС – Петрич. След четири поредни отложени заседания по вина на вещите лица, на които не им стигнаха два месеца и половина да изготвят съдебната експертиза, днес най-сетне тя бе представена в съдебна зала.

Тримата експерти д-р Росица Георгиева, д-р Бояна Гъркова и д-р Фатима Сапунджи бяха допуснати до изслушване и на практика представиха заключения от трите варианти на експертизи, които им бяха възложени – по основната и двете допълнителни.

При първата експертиза изчисленията на вещите лица са показали, че общинската избирателна квота е била 725 гласа, при втората експертиза – 723 гласа, а при третата – 694 гласа.

Последното заключение, при което общинската изборна квота пада, е след като от общия брой гласове бяха изключени тези в четири секционни избирателни секции от проверените общо 22, в които са констатирани груби нарушения. Извадени бяха и 8-те гласа на избиратели, за които проверката на ГД ГРАО и ЦИК показа, че са гласували в нарушение на Изборния кодекс.

На практика вещите лица- двама математици и един статистик от ЮЗУ, извършиха проверка на бюлетините в 22 секционни избирателни комисии, в които протоколите не са подписани или са с по един или два подписа, или пък са нанасяни множество корекции и поправки без подписи.

Поставени им бяха 8 задачи – да се установи броят на действителните бюлетини с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии.

Представителят на ОИК-Петрич адвокат Елена Георгиева заяви, че макар и с известни разминавания експертизата е пълна, и трябва да бъде приета. Съдия Саша Алексова прие експертизата и присъди по 3200 лв. на всяко вещо лице, вместо първоначалното заложено от 3300 лв.

Парите в размер на 9900 лв. бяха депозирани от жалбоподателите още на 6 декември, като 300 лв. следваше да плати кандидатът за съветник от листата на ДПС Марио Минев, който първи депозира жалба в съда срещу изборните резултати.

Той обаче се дезинтерисира от делото, не дойде на нито едно заседание, не изпрати адвокат и не плати своя дял от експретизата, поради което хонорарът на вещите лица бе намален със 100 лв.

Адвокат Ядков днес направи ново доказателствено искане за проверка на бюлетините в други 10 секционни избирателни комисии, което обаче бе отхвърлено от съдия Алексова, която сложи край на делото и даде начало на устните прения. Адвокатите ще представят и писмени защити, след което съдията ще постанови решение в законовия срок.\struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP