ПРИГОТВЕТЕ СИ НОСИИТЕ И СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ КРАСИВИТЕ ТРАДИЦИИ НА БАНСКО

18 Февруари 2022 | 07:20
7 коментара
Култура

Зимата продължава да властва в планината и нейното подножие, но усещането за идващата пролет става все по-осезаемо. То ще бъде усилено и украсено от един от най-древните празници в българския битов и религиозен календар – Тодоров ден, известен още като Конски Великден.

На 12 март, за четвърти път в Банско ще се проведе весело честване на празника. Ентусиасти от всички махали в Банско, с подкрепата и съдействието на Общината, подготвят тържественото и пъстро шествие, което ще обиколи целия град. Празничният водосвет и ритуалът по захранване на конете ще бъде от 11 часа в събота, на ул. „Цар Симеон”, между стадиона и градския парк. А след това, на седлата и с каруците, стопаните ще подкарат конете из Банско, за да възвестят пробуждането на природата и новия живот. Конският тропот ще бъде съпроводен от звуците на гайда и бански песни, а банските фукли ще водят хорото, в което са поканени да се включат всички.

Пригответе си носиите и станете част от красивите традиции на Банско! Подробности за маршрута и програмата ще бъдат съобщени допълнително. Инициаторите застават зад каузата за събиране на средства за лечението на медицинската сестра Нели Гълъбова и организират тържеството с благотворителна цел.

Добавени коментари

Тодоровден публикува:
18 Февруари 2022 | 19:24
Кога Банско е чествало Тодоровден???Оставете този празник на Бачево, така е от години, но с това кирливо управление на община Разлог, всички традиции ще се откраднат от Банско.
Запознат публикува:
18 Февруари 2022 | 13:10
Мафия ли е когато на Марио Шопов рибарника е незаконен? мафия ли е когато евгения тренчева назначава учители преди да изтече конкурса обявен в РИО Благоевград? Мафия ли е когато благой кишев и благой Милев началник участък дават на фирми да секът дървесина без разрешително? Мафия ли е дине дурчов през общински съвет да променя статути на стотици декари земеделски и горски земи в регулация за строеж? КОЕ Е МАФИЯ БРИНДО, КОЕ?
ПИТАНЕ? публикува:
18 Февруари 2022 | 13:07
АЛООООО, БОНКА КОЛЧАГОВА ДОМАКИНКАТА В ЦЕНТРАЛНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА БЕЗ НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДА ЗАЕМА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ ПАК СЕ Е РАЗВИХРИЛА С ПЪЛНИ ЧАНТИ ХРАНА ИЗНАСЯ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ПРЕЗ ЗАДНИЯТ ВХОД. ЗАЩО БОНКА Е НАЗНАЧЕНА НА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ БЕЗ НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ? КОЙ ПАЗИ И СТОЙ ЗАД БОНКА КОЛЧАГОВА? КОЙ Е СЛОЖИЛ ЧАДЪР НАД НЕЯ СЕ ПИТА ЦЯЛО БАНСКО??? НО ЩЕ ПОТЪРИМ МЕДИИ И ТЕЛЕВИЗИИ ЗА ДА ПОКАЖЕМ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА СВОЕВОЛИЯТА НА ДИРЕКТОРКАТА. НЕКА БЪДЕ СРАМ ЗА ЦЯЛО БАНСКО!!!
меомиец публикува:
18 Февруари 2022 | 11:14
Община удобна, курортна и комфортна, Мило мое Банско, вече стана преуданско. Румба мамба, шейк и рок, Да се пукнаа душмането от Разлог
разлог публикува:
18 Февруари 2022 | 09:23
гнасове банско искат всичко да копират от разлог абе гледайте си там пистата и не се занимавайте с тези работи
Дъгата маала публикува:
18 Февруари 2022 | 08:01
Една година отложиаа Тодоров ден оти на Марин Катев била сватбата да те еба и кмето МРЪШИ и заспалиа град градушка го ударила
Разлог публикува:
18 Февруари 2022 | 07:59
В Банско и Тодоров ден маче мила егати лъжните нашия Герчивия ГОВНАР сичко разсипа с Катевите Цапата Кукувия Язовецо Црън Дине Аир да не видите Гербаджийски боклуци

Добавете Вашия коментар

TOP