Приеха Националния план на България за готовност при пандемия

02 Декември 2020 | 11:04
0 коментара
Общество

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов представиха Националния план на България за готовност при пандемия, който беше приет на днешното правителствено заседание.

“Приехме Националния план на България за готовност при пандемия”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет, цитиран от БНТ.

“Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-ото Народно събрание. При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии”, обясни министърът.

Националният план на България за готовност при пандемия има общ характер, съобщи още Ангелов и поясни, че такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

“Основните цели на Националния план за готовност за пандемия са: ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки”, обясни той.

Добавете Вашия коментар

TOP