При тъмночервено: Детските градини приемат децата само на ваксинирани и преболедували

09 Септември 2021 | 15:37
0 коментара
Общество

При достигане на Ниво 4, което означава тъмночервен сценарий, могат да работят само детски заведения със 100% преболедувал или ваксиниран персонал.

Това заяви директорът на Дирекция „Образование“ към Столичната община Мария Минчева пред “Фокус”.

„В този период ще се приемат само такива деца, чийто родители отговарят на същите условия или пък родители, които работят на първа линия. Насоките за обучение и действие в условията на извънредна епидемиологична обстановка в детските градини са факт, тези насоки са публикувани на сайта на Министерство на образованието – това е разписано в насоките и ние няма начин да не ги спазваме“, поясни Минчева.

„За момента София се намира в червената зона. Следим ежедневно това, което се случва, тенденцията за развитието на болестта. Така че в случай на такъв сценарий ще трябва да прибегнем към спазването на тези мерки“, допълни тя.

Мария Минчева допълни, че във връзка с мерките ще бъдат отворени всички входове на детската градина и сутрешният филтър, който се извършва от медицинско лице, сега ще може да бъде извършвано и от упълномощено от директора друго лице, което задължително трябва да има защитна маска.

„Приемът се прави от различни входове, тогава, когато климатичните условия са лоши. Когато климатичните условия са добри, може този прием да се осъществява и в двора на детската градина, пак при най-малко осигурено отстояние на 1,5 метра между семействата.

Друг важен момент, който е в сила от миналата година и вече е спуснат към директорите на детските градини, е те да изработят график за сутрешния прием на децата, който да се извършва в по-дълъг интервал от време, за да се избегне струпването им в определен период, обясни Минчева.

Добавете Вашия коментар

TOP