При избори днес: Стефан Янев влиза в парламента, изпреварва ИТН и ДБ

13 май 2022 | 06:39
0 коментара
При избори днес: Стефан Янев влиза в парламента, изпреварва ИТН и ДБ

Позициите на президента Румен Радев за войната в Украйна водят до сериозна ерозия на доверието в него. Това коментира социологът Юлий Павлов, който цитира данни на “Центъра за анализи и маркетинг” пред Нова тв. Рейтингът на държавния глава е спаднал до 49,3%. Недоверието към правителството пък е 69%. 77,2% е недоверието в Народното събрание, показват данните на Центъра.

Около 45% смятат, че най-големият проблем у нас е инфлацията.

35,8% от запитаните прогнозират предсрочни избори до края на годината. “65% очакват предсрочни избори като цяло, но на въпроса дали трябва да има такива, нещата се обръщат. Над 50% искат по-скоро да има вътрешни промени в правителството”, разкри Павлов.

“Разликата между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” се стабилизира. Ако днес имаме избори, в парламента ще влязат 8 партии. ГЕРБ ще съберат 23%, а партията на Кирил Петков – 21%”, посочи Павлов.

Според изследването интересна остава разликата между БСП и ДПС. Социалистите събират 11,8%, а ДПС – 11,6 на сто.

Анкетираните вкарват в новия парламент и току-що основаната партия на Стефан Янев със 7,6%, която изпреварва “Демократична България” и “Има такъв народ”.

“Всички институции губят рейтинг. Може би това се дължи на кризисната ситуация. Доверието към прокуратурата тотално се е сринало. Единствено висок рейтинг държи Българската православна църква”, констатира социологът. снимка:БГНЕС


Добавете Вашия коментар!