При 30% отсъстващи ученици заради остри респираторни заболявания и грип, училищата в община Благоевград минават към онлайн обучение от днес

18 Март 2022 | 10:20
0 коментара
Общество
При 30 отсъстващи ученици заради остри респираторни заболявания и грип, училищата в община Благоевград минават към онлайн обучение от днес

В община Благоевград от днес е обявена грипна епидемия заради рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип. Достигнати са епидемични стойности, като за последните 3 дни в община Благоевград броят на болните е 400 на 10 000 население. В момента върлува грип А „Камбоджа“. Най-засегнати са децата от 5-14 години, следват тези от 0-4 г. Данните са на база тестовете за грип, които извършват общопрактикуващите лекари.

„Следим броя на отсъстващите ученици по здравословни причини, които ако преминат границата от 30%, ще бъде обявена дистанционна форма на обучение в електронна среда. Към момента техният брой е 20% в Благоевград, само единични училища са с отсъстващи ученици до 29%.

Петрич и Сандански са следващите по брой заразени и ако преминат определената граница, и там ще бъде обявена грипна епидемия.

С моя заповед засега се въвеждат противоепидемични мерки само за община Благоевград, включващи забрана на плановите операции в лечебните заведения за активно лечение, забраната на свижданията в болниците, спиране на планови имунизации и реимунизации, което не включва ваксинирането срещу Ковид-19. Спират се детски консултации, женски консултации и профилактични прегледи, извършващи се от общопрактикуващите лекари и специалисти”, заяви за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов. Той добави, че няма определен срок на действие на заповедта, но се надява до една седмица броят на болните да намалее. Инспекторите от РЗИ ще следят за спазване на разпоредените противоепидемични мерки.

На медицинския персонал в лечебните заведения се указва да продължи да работи задължително с предпазни маски. Медицинските сестри са длъжни да извършват задължително сутрешен филтър в детските заведения и училищата за недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания. Освен това следва да се извършва редовно проветряване и дезинфекция на под и повърхности в детските заведения.

„Симптомите, които се наблюдават при грипа, който е остра вирусна инфекция, са водниста хрема, главоболие, болки в очите и мускулите, суха кашлица, която преминава впоследствие във влажна. Докато при „Омикрон” имаше запушен нос, при грипа е характерна обилна секреция в назо-фаринкса, както и обща отпадналост”, обясни педиатърът д-р Дафина Тачова. Лечението е симптоматично, антибиотици се прилагат само при доказана бактериална инфекция.

 

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP