При 2,3 млн. лева за видеонаблюдение в Благоевград вандалите вилнеят в центъра неуловими

02 Февруари 2022 | 09:37
0 коментара
Общество
При 2,3 млн. лева за видеонаблюдение в Благоевград вандалите вилнеят в центъра неуловими

Няма шанс да се разкрият вандалите, разместили в началото на декември миналата година мраморните плочи при фонтана в подплощадното пространство в центъра на Благоевград, задигналите две седмици по-късно половината ламарини от козирката на драматичния театър, както и тези, които разбиха и обраха боулинг „Корона“ в средата на януари. Набезите са в района на площад „Г. Измирлиев“, където се предполага, че трябва да има отлична мрежа за видеонаблюдение, покриваща цялото пространство.

Специалисти от кметството в тази сфера обаче разкриха, че системата не е направена по оптималния начин и на много места има „бели петна“, които не се покриват от нито една камера.

За видеонаблюдението, което би трябвало да гарантира сигурност, благоевградчани плащат всеки месец по 34 000 лв. Общата сума на проекта за внедряване и поддържане на системата за електронно наблюдение е близо 2,3 милиона лева за сметка на общинския бюджет.

През 2019 г. тогавашният кмет Атанас Камбитов я рекламира като най-модерната в цяла България и обеща тя да реши проблема с вандалските прояви и да даде спокойствие на хората. Прогнозите му, че битовата престъпност ще се намали между 30% и 50%, се оказаха твърде завишени, а фактите показват, че вандали продължават безнаказано да чупят дръвчета, крадат, повреждат и унищожават общинско и частно имущество, при това в централната зона на областния град.

В интерес на истината секретарят на общината Дейвид Арабаджиев посочи, че благодарение на видеонаблюдението бе открит подпалвачът на сградата на Купола миналата година, както и вандалите, които миналия месец посегнаха на елхата пред кметството.

Преди 2 г. Атанас Камбитов обяви, че общински служители, които специално ще бъдат обучени, основно ще наблюдават мониторите, а реакцията и мерките спрямо нарушители ще се предприемат приоритетно от полицията. Реалността в момента обаче показва, че няма служител в кметството, чиято основна задача е да следи камерите, а когато се наложи да се гледат записи, това отнема твърде много време на хора, ангажирани с други дейности, а общината няма толкова голям човешки ресурс, че да си позволи да назначи някого с единствен ангажимент да гледа камерите.

Изграждането на системата за видеонаблюдение стартира с обявената от кмета Камбитов в края на септември 2018 г. обществена поръчка за избор на изпълнител. В обявлението си в Агенцията за обществени поръчки общината е заложила сума от 2,3 млн. лв., като финансирането е от общинския бюджет, а срокът за изпълнение е 60 месеца. БТК ЕАД е единственият участник в процедурата. Дружеството предлага оферта от 2 268 000 лв. и печели. В офертата на дружеството цената за месечен абонамент за внедряване и поддръжка на системата за видеонаблюдение е 37 800 лв. с ДДС. Договорът за възлагане на услугата е подписан между кмета Камбитов и представителя на БТК ЕАД Веселин Цанов на 17 декември 2018 г. Според приложението към него „Виваком” се ангажират да изградят, монтират и поддържат видеонаблюдението, което да включва 160 камери за обзорно наблюдение тип 1 – със сензори за прогресивно сканиране, видеокомпресия с три независими видеопотока с 25 кадъра в секунда за всеки от тях, водоустойчиви и с разделителна способност 25 кадъра в секунда, комплектувани с монтажни кутии и стойка за стълб. Трябва да се поставят още 5 камери за обзорно наблюдение тип 2 – вандалоустойчиви, и 8 куполни моторизирани камери за обзорно наблюдение, които да се монтират при спортната площадка в жк „Еленово“, площадката до кампуса на АУБ, на кръстовището на ул. „Т. Александров“ и „Димитър Талев“ в пешеходната централна зона на града, пред Ларго мол и на градския площад. Осъществяването на видеонаблюдението включва още монтиране на 6 камери за разпознаване на регистрационни табели тип 1, които да могат да разчитат номерата на коли, движещи се с до 200 км/ч, 6 обектива за тези камери, 6 мрежови камери за разпознаване на регистрационни табели тип 2, 67 бр. резервно захранване на камери, също толкова комутатори тип 1 и монтажни табла за камери, 6 мрежови рекордера, както и оборудване на работна станция за видеонаблюдението с компютри, монитори, софтуер и др. Структурната кабелна система трябва да се състои от 68 комуникационни шкафа, чиито локации са описани и фиксирани в договора. Записите от камерите се пазят няколко месеца и могат да се връщат за преглед.

Любопитно е, че по време на управлението си кметът Румен Томов е сключил допълнително споразумение с представителя на БТК ЕАД Никола Гечев за добавяне на още 5 локации за видеонаблюдение, на които да се монтират общо 19 камери с нормални функции и 2 с разпознавателни. Договорът е подписан на 2 декември 2020 г., а мотивите са няколко: зачестилите вандалски прояви в кв. „Вароша” и района около Младежкия дом и Регионалния исторически музей, засиленото движение на автомобили в района на кръстовището на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ и ул. „Илинден”, и на кръстовището на ул. „Славянска“ и ул. „Дойран“, както и увеличеното застрояване на промишлената зона в района на Покровнишко шосе, където е поискано монтиране на камери в зоната около ЗИЕНТО. Цената на договорения нов абонамент е 3720 лв. на месец с ДДС.

За близо 2,3 милиона лева „Виваком” освен да доставят камерите са били ангажирани да изградят и цялата система за видеонаблюдение в града, включително окабеляване (и под земята), ел. инсталации за захранване, ел. табла  и т.нар. мачти, на които да монтират камерите.

От кметството информираха, че в момента общият брой монтирани камери са 197, като на ключовите места има и по 15-20. Камерите за разпознаване на регистрационните табели на колите са разположени на входно-изходните точки на града и на невралгични кръстовища, като това при Трето училище. Тези камери са с възможности да им се зададе периметър на наблюдение, през който, ако мине даден обект, да се сигнализира в центъра, както и за датчици за движение, но тези функции никой не ги е използвал до момента, разкриха пред „Струма“ специалисти от  общината.

От договорените от кмета Р. Томов допълнителни локации за видеонаблюдение тази при ЗИЕНТО изобщо не е пусната, тъй като до ден-днешен там няма електрозахранване.

Експерти в екипа на кмета Илко Стоянов при направен оглед на системата в града са установили, че заложената точка за видеонаблюдение в района на магазин „Лидъл“ изобщо липсва, тя е била открадната заедно със захранващото ел. табло, но кога – никой не може да каже. Специалистите констатирали още, че няма нито една камера от северната страна на сградата на общината, което на практика я прави абсолютно незащитена за посегателства. Резултатите от направената ревизия мотивирали кмета Илко Стоянов да търси алтернативни варианти за обезопасяване на необхванатите от скъпия проект за видеонаблюдение зони. Задачата била поставена на новото общинско предприятие „Благоевград строй ремонт“, двама от служителите в което се оказали специалисти в сферата с опит във видеонаблюдението в банковия сектор. Като начало те започнали с ремонт на стара система на видеонаблюдение, монтирана от частна фирма още преди обявяване на поръчката за 2 ,3 млн. лв. След изтичане на договора техниката, монтирана на няколко възлови места в града, останала без поддръжка, но се оказало, че възстановяването й не е скъпо, а сметките показали, че поддръжката и разширяването й ще излезе десетки пъти по-евтино на общината от ангажимента й по договора с БТК ЕАД.

Интересен факт е и че обещаните от кмета Камбитов камери за лицево разпознаване ги няма никъде. Проверка на секретаря на общината Д. Арабаджиев по молба на вестник „Струма“ показа, че такива камери изобщо не са поставени, тъй като дори не са били заложени в тръжната процедура.

„Камерите за лицево разпознаване са доста по-скъпи от другите, цената им е между 2000 и 5000 лв., а за сравнение – обикновените, среден клас влаго- и удароустойчиви са до 300 лв.“, отбеляза Д. Арабаджиев.

При 2,3 млн. лева за инсталацията обаче е странно как не са стигнали пари за тази екстра.

Професионалното мнение на секретаря Д. Арабаджиев, който също е с опит в сферата, е, че цените са били завишени и за 2,3 милиона лева общината е могла да получи много повече като обхват и качество на внедрената система.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP