Президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, прие го проф. Габровски

05 Декември 2022 | 12:57
2 коментара
Политика
Президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, прие го проф. Габровски

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев, връчвайки папката на Габровски, съобщават от Нова телевизия.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

Бях номиниран да получа този проучвателен мандат, каза на свой ред Николай Габровски. За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България да има работещо правителство, сподели той.

България е изправена пред множество кризи. Ще положа всички усилия за кабинет, по-далеч от политическите конфронтации, за да може България да успее да мине през този труден момент, заяви от своя страна номинираният от ГЕРБ кандидат-министър председател.

Медикът отбеляза проблемът с мигрантския натиск и продължаващата втора година политическа криза. Николай Габровски е зам.-директор на „Пирогов“ и ръководи клиниката по неврохирургия.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия в София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Специализирал е във Франция, Германия, Белгия. През 2012 е избран за наблюдател в борда на European Brain Council.

Добавени коментари

Хахахахахах публикува:
05 Декември 2022 | 14:14
Бойко е най-подготвения и най-кадърният, но нека първия мандат да вземе този "глупак" Габровски да трупа негативи хахахахах
Знаем,знаем публикува:
05 Декември 2022 | 13:34
Това си е стара практика на герб-да хвърлят в огъня външни лица,за да не се цапат те.Пък когато почнем с хартиената бюлетина-лесно.Ще направят това,което си искат.За това беше зорът със среднощните заседания.Така че Бойко Мадурков на власт!А професорите Герджиков и Габровски-кучета ги яли!

Добавете Вашия коментар

TOP