Президентът връчи мандат на "Продължаваме промяната", кандидат-премиер е Асен Василев

01 Юли 2022 | 18:18
0 коментара
Политика
Президентът връчи мандат на Продължаваме промяната, кандидат-премиер е Асен Василев

България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш.

Това каза президентът Румен Радев, който връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“. Премиер ще бъде Асен Василев, както по-рано днес съобщи Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, надеждна защита на обществения интерес, а това значи отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на българските граждани.

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България, допълни президентът след връчването на мандата.

 

"За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме Кабинет. Важно е също така той да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на българската държава така, както и първият кабинет на ПП го прави. Благодаря за мандата", коментира Асен Василев.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP