Президентът Румен Радев продължава с консултациите с извънпарламентарните политически партии

10 Януари 2021 | 09:22
0 коментара
Политика

Президентът Румен Радев ще проведе срещи с извънпарламентарни политически партии на „Дондуков“ 2 на 10 януари, неделя. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

От 10.00 часа президентът ще проведе среща с ПП „Републиканци за България“.

От 11.15 часа ще се състои консултация с ПП „Алтернатива за българско възраждане“.

От 12.30 часа Румен Радев ще разговаря с представители на Граждански политически проект “Ние, гражданите“.

В 13.45 часа ще започне консултативна среща с ПП „МИР“.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев се срещна с представители на извънпарламентарната политическа партия Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“.

Трябва да можем да гарантираме здравето на българските граждани в изборния процес, прозрачността и честността на вота, да гарантираме правото им на глас, но и да гарантираме възможно най-ефективна и пълноценна предизборна кампания, за да имаме повече гласували хора и доверие в изборния процес. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде Агенция „Фокус“.


„Вече имаме резултати от обсъжданията с институциите, отговорни за тези избори, има рационални предложения как да бъде организиран изборният процес в тези условия. Има и много въпроси, на които все още няма отговори. Знаем, че вече имате организирана платформа против купения вот“, допълни той.

Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посочи, че в контекста на антиправителствените протести, които белязаха лятото, датата 28 март за провеждане на парламентарни избори е логична и подходяща.


„Шокирани сме от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж. За първи път наблюдаваме такъв саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане.

 

Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им. Не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика. Не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, как ще бъдат пазени, ще има ли видеонаблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини.

 

Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условия на пандемия. Няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на предстоящите избори“, допълни тя.

По думите на Манолова намерението на институциите е да се отдалечи реалната дата за провеждане на изборите, въпреки декларираното желание те да се проведат час по-скоро. Тя посочи, че единствени гаранти за честния вот остават президентът, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани.


„Затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, която да обяви резултатите от гласуването във всяка една секция и която да направи паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите преди резултатите, които ще представи Михаил. Константинов“, добави Манолова.

Според нея не се налага и "отваряне" на Изборния кодекс.

По думите на адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ ЦИК се опитва да се измъкне от реална отговорност. Той изрази становище, различно от това на Манолова, по отношение на Избирателния кодекс. Според Хаджигенов трябва да бъдат направени корекции в изборното законодателство.


„Проблемите с гласуването с карантинираните и болните хора могат да бъдат решени по елементарен начин – именно гласуване по пощата, което може да се организира в рамките на месец. Този механизъм може да бъде приложен и по отношение на българите в чужбина, без да се налага отваряне на секции. Нека в рамките на седмица бъдат гласувани такива промени“, допълни той.

 

Честни избори, организирани от правителството на ГЕРБ е една химера, една мечта. Това е причината, поради която гражданите искаме да вземем този процес в собствените си ръце и всички заедно да гарантираме честността на изборите“, заяви адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ по време на консултациите при президента за предстоящите парламентарни избори.

Адв. Хаджигенов също застъпил тезата за вот по пощата, като гаранция за правото на глас на болните и поставените под карантина лица в условията на епидемия. „Активна регистрация, т. е. на всеки подал уведомление до ЦИК, че желае да гласува по пощата, ще му бъдат изпратени номерирани бюлетини. Това се практикува от стотици години в Европа и по света“, смята той.


Според него този механизъм може да бъде приложен и за българите в чужбина, бе да се налага отварянето на избирателни секции. Адв. Хаджигенов даде за пример Нидерландия, където живеят много български граждани и където предстои да бъдат разкрити две секции. „Абсурдно е, дори и извън условията на епидемия те да упражнят правото си на глас“, категоричен е той.
Юристът подчерта още, че според него институциите няма да успеят да организират и машинното гласуване в оставащото време преди изборите.

От своя страна пиар експертът Арман Бабикян призова за законови промени, с които да се премахнат подписките с лични данни при регистрацията на партии и коалиции, които и без друго са регистрирани в съда. „Тази подписка е абсолютно неприложима, да не кажа вредна в условията на пандемия. Условно, ако 60 политически субекта се кандидатират за предстоящите парламентарни избори, всеки от тях събира по повече от 2,5 хил. подписа. Четвърт милион души ще влязат в контакт, за да удостоверят факт, който вече е наличен в българския съд. Абсолютно безумие“, смята той.

Бабикян повдигна още въпросите за охраната на машините, преносимата им памет, както и призова да се помисли за евентуална ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии. /БГНЕС,Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP