Президентът Румен Радев: Подвигът на априлци ни напомня, че нашата съдба от нас зависи

01 Май 2019 | 08:16
0 коментара
Общество

Честванията за 143 години от избухването на Априлското въстание започнаха. По традиция, в Клисура празненствата са сред най-мащабните, предаде БНТ. 
Тази година, за да почете героите, там е президентът Румен Радев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

 

Клисура е градът, в който преди 143 години гръмна черешовото топче на Боримечката. Тази вечер ще има тържествена заря в чест на жертвите, дали живота си в името на свободата на България.

 

„Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата", каза в словото си президентът Румен Радев. 
По думите му има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ни напомнят за величието на народа ни.

 

„Подвигът на априлци ни напомня, че смирението пред Бог не е примирение и апатия. Че чистите духом са най-дръзки в мечтите и делата си. Че родолюбието не е грях, а избор на достойните. И че нашата съдба от нас зависи. Затова сме длъжни да помним. Вечна памет на героите от април 1876 година”, подчерта държавният глава.  
 

Ето и цялото слово на президента:

Българската земя е пропита с кръвта на плеяда герои, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството. Но има места, които ни карат да вдигаме гордо чела, защото са запечатали величието на нашия народ.
Преди 143 години над Клисура проехтяват гласът на Боримечката и пукотът на черешовото топче. Започна героичната българска пролет, която след броени дни беше удавена в кръв. Зли дол побеля от кости, а клисурци се сражаваха до последен дъх за всяка махала и за всяка къща. Жени, деца и старци загинаха мъченически, а шепа смелчаци, които някои нарекоха луди глави, написаха със своите трагични съдби националната ни епопея.


В своята пламенна реч при освещаването на въстаническото знаме преди битката за Зли дол, Григор Попбожков заявява: „Слаби сме физически, но силни по правда и вярваме, че правдата ще възтържествува – ако има християнски бог и християнски свет! ... И когато измъченият народ скочи от всички страни и я подири, тя ще бъде спечелена. Това време, този славен час е настанал“.

 

Тези слова описват драматизма на въстанието и силата на българина, готов да се прости с живота си за честта и свободата. Вярата в независима България е упованието на поелите към осъзната саможертва. Клисурци превърнаха града си в клада, осветила пътя към свободата и към нова България.

 

По Великден православните българи се стичаме в църквите, за да почетем чудото на Възкресението. Но нашите храмове не са само от камък. Има и един друг – свят храм, който всеки роден на тази земя носи в сърцето си. В който винаги ще славим възкресението на народа ни от робството.


Подвигът на априлци ни напомня, че смирението пред Бог, не е примирение и апатия. Че чистите духом са най-дръзки в мечтите и делата си. Че родолюбието не е грях, а избор на достойните и че нашата съдба от нас зависи.
Затова сме длъжни да помним!
Вечна памет на героите от април 1876-а година! Да живее България!

Добавете Вашия коментар

TOP