Президентът Румен Радев може да остави Гешев като развързан ротвайлер

12 Юни 2023 | 22:40
0 коментара
Общество
България
Президентът Румен Радев може да остави Гешев като развързан ротвайлер
Главният прокурор Иван Гешев ще играе картите си като човек, който няма какво да губи. Това може да е един от мотивите на президента Румен Радев да се забави с указа и да го остави като развързан ротвайлер да изпохапе всичко, до което се добере.

Това заяви за ФрогНюз адв. Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки". 


Повод за коментара му е решението на Висшия съдебен съвет да отстрани предсрочно Гешев от поста главен прокурор. В момента обаче топката е в полето на държавния глава, който трябва да подпише указа за това. 


Според Георгиев най-песимистичният вариант в момента е президентът да се забави и в това време Конституционният съд да мине производство по допустимост на второто искане на главния прокурор за промените в НПК и ЗСВ. 


"Тогава президентът ще върне на ВСС производството и ще откаже да издаде указ. Кадровиците ще трябва да го блокират до решението на КС, което означава, че Гешев ще продължи да е главен прокурор. Най-оптимистичният е Радев още в следващия брой на “Държавен вестник” да публикува указа си. Реалистично погледнато президентът може изчака Гешев да се върне от Страсбург и да мине изслушването в Народното събрание, което бе поискано от самия него", посочи адв. Георгиев. 


Според него случилото се във Висшия съдебен съвет е било поръчка, а днес обвинител №1 е посочил и чия: 


"Самият главен прокурор отговори на въпроса “чия” - обвини Пеевски и Борисов и ги посочи като свои врагове. Смятам, че много силни са позициите на ДПС в съдебната власт и по-специално във ВСС. Позициите там са по-скоро на ДПС, отколкото на Борисов. 

 

Ще видим какво ще каже Гешев пред комисията LIBE. Той няма избор и ще играе картите като човек, който няма какво да губи. Това може да е един от мотивите на президента Румен Радев да се забави с указа и да го остави като развързан ротвайлер да изпохапе всичко, до което се добере", коментира Георгиев. 

 

коментарът взе Джесика Вълчева/ Фрогнюз, снимка:БНР

Добавете Вашия коментар

TOP