Президентът Росен Плевнелиев: Не може да забравяме онези знайни и незнайни мъже и жени, които наредиха България сред свободните и прогресивни нации в Европа

02 Юни 2015 | 04:04
0 коментара
Общество
Президентът Росен Плевнелиев: Не може да забравяме онези знайни и незнайни мъже и жени, които наредиха България сред свободните и прогресивни нации в Европа

В българския календар има немалко дни на празник и веселие, но има и ден, когато нашият народ като един утихва и коленичи в знак на синовна благодарност, на преклонение и почит пред великия поет и революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това каза президентът Росен Плевнелиев във Враца по време на тържествената митинг-заря, посветена на 139-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

„Великите примери от доблест и патриотизъм, създават великите нации. Тези думи произнесе тук във Враца Стефан Стамболов през 1890 година, когато тук е открит първият паметник на Христо Ботев. Българите сме богати на светли и неугасими примери. Не може да забравяме онези знайни и незнайни мъже и жени, които наредиха България сред свободните и прогресивни нации в Европа”, заяви Плевнелиев.

По думите му, именно четата на Христо Ботев издигна високо знамето на българската свобода.

„Забележително е как Ботевата чета събра синовете на цяла България от Враца и Карлово, Ловеч и Габрово, Тетевен и Елена, Неврокоп и Охрид, Болград и Сливен, Якоруда, Шумен и Търново – от всички краища на поробената ни земя. Цяла България даде своя курбан пред олтара на отечеството. На 2 юни ние не просто почитаме великите предци на българския народ, но отправяме поглед към нашето настояще. Даваме отговор пред себе си и дедите си дали сме готови да поемем по Ботевия път. Да дадем всичко от себе си и живота си за род и родина. Поклон пред загиналите за отечеството! Да живее България!”, каза още Росен Плевнелиев.

Добавете Вашия коментар

TOP