Президентът Радев с важни новини от Банско за ротацията, убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и за българските зимни спортове

11 Февруари 2024 | 13:31
0 коментара
Политика
Благоевград
Президентът Радев с важни новини от Банско за ротацията, убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и за българските зимни спортове

Президентът Румен Радев днес е на посещение в Банско, където се провежда кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, предава Новинарска агенция Е-79 нюз. По обяд той даде и кратък брифинг пред медиите, където коментира актуални теми, сред които предстоящата ротация в кабинета Денков – Габриел, убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и бъдещето на българските зимни спортове.

За ротацията:

Президентът каза за ротацията, че ще изпълни Конституцията и ще проведе консултации, след което ще връчи мандата на първата политическа сила – ГЕРБ за съставяне на правителство. Той обаче подчерта, че прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани.

„Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори”, каза Радев в отговор на въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи.

За убийството на Мартин Божанов – Нотариуса:

Според държавният глава Румен Радев именно това е „истинската тема на деня“. Той определи разрешаването на този случай като залог – дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава.

Президентът подчерта, че всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция.

„Ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция и ще настоява за разрешаване на случая“, добави президентът Радев и подчерта, че всички държавни институции трябва да си дадат сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.

За протестите на земеделците в Европа и България:

Президентът смята, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че Европейският съюз се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем. Той припомни, че още през есента на 2022 година тогавашният служебен министър на земеделието Явор Гечев е поставил остро този въпрос на вниманието на Европейската комисия.

„Той предупреди, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията, но за съжаление не бяха предприети навременни мерки, а в последствие дори тези, които се предприеха, са половинчати. Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентно способност, тя трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани“, категоричен беше държавният глава.

За Банско и развитието на зимните спортове у нас:

Днес световната спортна общественост е фокусирана тук в Банско и България много се радва да бъде домакин на такова престижно състезание, каза президентът Радев. Според него в момента Банско е лицето на България.

„Убеден съм, че ще се развият още по-добри условия за спорт и отдих, разбира се при спазване на всички екологични стандарти. Днес имаме много ползотворни разговори с кметът на Банско и общинското ръководство, както и с президента на Световната федерация по ски и сноуборд. Имам покана и от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, като амбицията е, и аз ще го посетя в най-скоро време, България да заяви кандидатура за Младежки зимни олимпийски игри“, обяви държавният глава.

Президентът изтъкна, че България има добре подготвени експерти, което се забелязва и от световната спортна общественост.

„Мисля, че с базата, която сме изградили в Банско, София и изобщо, България може и заслужава да бъде център на едно такова световно събитие и ние ще работим това да се случи“, допълни Радев.

Добавете Вашия коментар

TOP