Президентът насрочи за 29 октомври местните избори

01 Август 2023 | 07:39
1 коментара
Политика
България
Президентът насрочи за 29 октомври местните избори

Президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври изборите за общински съветници и за кметове. 

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че Радев е определил датата след работна среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

В разговора са обсъдени спецификите на местния вот и предстоящата работа по организацията на изборния процес.

Централната избирателна комисия започна разяснителната кампания за предстоящия местен вот на 29 октомври. Това става известно от интернет страницата на избирателната комисия.

От ЦИК припомнят, че на местния вот през есента ще се гласува за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна, както и за кметове на кметства. На местните избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница, отбелязват от ЦИК.

Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове имат население над 100 души с постоянен адрес (чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България), припомнят от ЦИК.

Как да се регистрираме за гласуване на местните избори 2023 г. по настоящ адрес

При избори за общински съветници и за кметове, ако избирателят има настоящ адрес през последните шест месеца преди изборния ден в съответното населено място, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочват от ЦИК.

Добавени коментари

Асие Шахин публикува:
01 Август 2023 | 10:05
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ

Добавете Вашия коментар

TOP