Президентът на Световната федерация на медиите: Журналистиката е професия за силните и смелите

20 Септември 2015 | 16:03
0 коментара
Общество
Президентът на Световната федерация на медиите: Журналистиката е професия за силните и смелите
Снежана Тодорова
 


<span class="\&quot;recenziq\&quot;" style="\&quot;border-bottom:1px" solid="" #c9c9c9;\"="">Журналистиката е професия за силните и смелите. Това подчерта в словото си към участниците в Международната журналистическа среща на страните от Балканския и Черноморския регион г-н Джим Бюмела – президент на Световната федерация на журналистите /IFJ/, съобщиха от СБЖ.

„Журналистическата професия преживява криза. Ежедневно наши колеги стават жертва по време на изпълнение на служебния си дълг, биват отвличани, изпращани в затвора в много страни, а в Северен Ирак - дори обезглавявани. Журналистиката е професия за смелите. Преди броени дни бях в Турция, Истанбул. Там журналистите работят при много тежки условия. Предизвикателствата пред всички нас стават все повече, времената не са добри. Все пак, където и да отида по света виждам наши млади колеги, които са изпълнени с оптимизъм. Радвам се, че нашата гилдия оказва силна съпротива срещу отрицателните явления, а журналистите по света стоят рамо до рамо“, посочи Джим Бюмела.

Световната федерация на журналистите - седалището на която е в Брюксел, представлява 180 организации, в които членуват над 600 000 журналисти.

Джим Бюмела сподели, че дължи голяма лична благодарност към Съюза на българските журналист и лично към г-жа Снежана Тодорова. „Посетих България преди 25 години, като млад журналист, работейки за Робърт Максуел. По онова време той придобиваше редица издания, но аз бях сред стачкуващите срещу него. Дойдох в България, за да търся солидарност и подкрепа. Бих искал да изразя своята признателност към Съюза и Снежана, за това че тогава отвориха вратите си за нас, приеха ни и ни изслушаха. Призовавам всички колеги, в това число и нашите домакини от Съюза на българските журналисти, да останем винаги сплотени. Когато сме единни, сме силни и можем да защитаваме честта на професията“.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова заяви, че проблемите пред журналистите са много, но всички сме призвани да търсим и показваме истината.

Догодина Световната федерация на журналистите ще има конгрес, припомни президентът на организацията Джим Бюмела. „По време на Студената война бяхме разделени. Сега е друго. Сега сме заедно и работим за отстояването на правата на журналистите“.

Добавете Вашия коментар

TOP