Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония, информира Darik.

Той подчерта, че днес за първи път е бил запознат с текста на договора и процесът на договаряне с Гърция. Иванов каза, че на срещата, която имал сутринта с премиера Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров им казал, че това е техен личен договор.

“Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резултат“. Президентът подчерта, че няма да легализира политически "незаконни постройки“.

Иванов също така зададе реторичния въпрос каква е била целта на преговорите - дали "за да се приемат всички гръцки искания и ултиматуми“?

"С такъв договор се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят. Гърция изпълни максималистичните си искания. Това, което направи с македонците в Гърция, сега с този договор ще го направи и с македонците в Македония.“

Според президента договорът за името - Република Северна Македония - изтрива историята на страната. Той също така призова да "не се оскверняват“ целите на държавата - "ЕС и НАТО не могат да са алиби“.

Договорът между Република Македония и Гърция за разрешаване на спора за името ще бъде подписан в събота, каза лидерът на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети пред косовската телевизия Т7, пише БГНЕС.

ДСИ е коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. "Договорът ще бъде подписан от премиерите на Македония и Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас. Това ще стане в присъствието на най-висшите ръководители на Европейския съюз", подчерта Ахмети, но отказа да съобщи точното място на подписването на Договора.

Лидерът на ДСИ съобщи, че албанските партии приемат новото наименование на страната - Република Северна Македония.

Снощи близо 1500 души изляхоха на протест в македонската столица Скопие. "Едно име имаме“ скандират демонстрантите, предава македонското електронно издание МКД, цитирано от Nova.

Събралите се граждани протестират срещу обявеното споразумение за промяна на конституционното име на Македония.

Демонстрантите поискаха и оставката на правителството, викайки "Бесилка, бесилка" при всяко споменаване на името на премиера Зоран Заев.

От "Християнското братство“ настояват Заев да бъде съден от народния съд, от този народ.

Този, който искаше да има референдум, е против Македония. Ние няма да позволим провеждането на референдум ", заявяват от „Християнското братство“ и дават подкрепата си на президента Георге Иванов, викайки името му.

Георге Иванов идва на официално посещение в България днес и утре. Визитата е по покана на българския държавен глава Румен Радев, предаде БГНЕС.

На 14 юни на площад "Св. Александър Невски“ в столицата от 11.00 часа ще се състои церемонията по официалното посрещане на македонския президент. Георге Иванов ще положи венец пред паметника на Незнайния войн, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 11.25 часа президентите на двете държави ще проведат среща на "четири очи“ на "Дондуков“ 2, след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на двете държави.

По време на посещението си президентът Георге Иванов ще бъде придружаван от своята съпруга.