През 2022г. се навършиха 300г. от рождението на Паисий и 260г. от написването на “История славянобългарска”

02 Януари 2023 | 17:02
0 коментара
Култура
През 2022г. се навършиха 300г. от рождението на Паисий и 260г. от написването на  История славянобългарска”

Полкон, будителю народни!

300г. от рождението на Паисий и 260г. от написването на “История славянобългарска” - под знака на тези две славни за всеки българин годишнини, учениците от ЕГ “Акад. Л. Стоянов”, Благоевград - XII А,Б,В (профил история), XI Г и XI A клас проведоха открити уроци, в които бяха възпроизведени основни моменти от живота и дейността на първия идеолог ня българското националноосвободително движение.

С чувство на отговорност, като истински днешни родолюбци, Костадинка Гальова от ХI А клас, Симона Йорданова от XI Г клас, Михаела Петрова и Йоана Станишева от ХI A клас представиха по различни начини (презентации и табла) делото на великия българин. Обърнато бе специално внимание, че историята написана от Паисий с безпределна обич към Отечеството и изключителна ненавист към всички родоотстъпници. С изключителен патос бе подчертано пред учениците, че родната история трябва да се знае, защото историята на един народ е неговата памет!

Делото на Паисий Хилендарски е един от най-ярките примери за това как патриотичното слово въздейства върху народа. Неговата “История славянобългарска” и до ден днес е жива и се помни, въпреки че не е нито първата, нито последната написана за времето си българска история. Но тя носи онази страстна искра, способна да въздейства на човешкото сърце, да не го оставя безразлично. Може би най-впечатляващото обръщение от тази история е това, към отродниците - “О, неразумни и юроде!” .

Цялата сила на своята безпощадност, гняв и язвителност стоварва Паисий върху тях с тези думи. Толкова е могъщо презрението му, толкова е непоклатима любовта към отечеството и патриотичната му позиция, че му е трудно да се отдръпне от чувствата и да остави да говори само разума. Защо е толкова гневен Паисий на неразумните и юродете? Онова, което правят те в невежеството си, няма аналог сред другите народи. Няма някой отрекъл се от своя род и език.

Авторът дава на гърчеещите се българи самите гърци като пример за родолюбие, защото въпреки че от гърците има много по-умни и славни народи, никой грък не се е отрекъл от своя род. Защо е толкова гневен Паисий на родоотстъпниците?

Защото предават народа, който е чистосърдечен, гостоприемен и милостив, и подражават на народ, който не притежава тези качества.

През 2022г. се навършиха 300г. от рождението на Паисий и 260г. от написването на  История славянобългарска”
TOP