Превръщат Патокова къща в Разлог в музей на кукера

23 Септември 2020 | 22:24
0 коментара
Култура

Една от най-старите къщи в Разлог – Патоковата, да стане част от обектите към местния Исторически музей – това предложение ще гласуват на предстоящата общинска сесия в четвъртък съветниците в Разлог. Идеята е тя да бъде превърната в музей на кукера и в нея да бъде подредена нова постоянна експозиция, пресъздаваща обичая Старчевата с типичните за Разлог маскарадни костюми, носии, облекла и всички останали елементи, съпътстващи празника.

Експозицията има за цел да пресъздаде и съхрани за поколенията отколешната традиция от самата й подготовка, която трае почти цяла година, до кулминационния момент – самия кукерски фестивал.

След предоставянето й на управление на музея Патоковата къща ще бъде присъединена към поредицата от възрожденски къщи. Предвиден е ремонт и на покрива, който ще се финансира със средства на общината. Стаите са в добро състояние и добре поддържани.

В момента тече ремонт и на покрива на Кипрева къща, в която през 1869 година по времето на втората си обиколка на България в нея е отсядал Васил Левски. Останалите две къщи – Парапунова и Астинова, бяха ремонтирани поетапно през последните три години.

Патокова къща е сред най-старите запазени къщи в Разлог и е строена към средата на 19 век. В годините назад тя е ползвана и благодарение на това е запазена в добро състояние. Допреди няколко години в нея се е помещавал Центърът за работа с деца.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP