Превозвачите в Благоевград решават до две седмици дали да спрат работа и да прекратят договора с общината

13 Август 2022 | 08:24
0 коментара
Бизнес
Превозвачите в Благоевград решават до две седмици дали да спрат работа и да прекратят договора с общината

Превозвачите в Благоевград в следващите две седмици ще изчислят и решат дали градските автобуси да минат на друг вид гориво вместо метан. Това съобщи управителят на една от фирмите, обслужваща градския транспорт, Марио Богданов и допълни, че именно този въпрос е бил сред основните обсъждани на среща с кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Както „Струма“ писа, в началото на месеца метанът в областния център на Пиринско поскъпна драстично и закова шоковата на цена от 6.10 лв. за килограм. Това доведе до сериозен трус в градския транспорт и от понеделник, 8 август, на курсовете по основните линии бяха редуцирани. Равносметката от 4-те дни след въвеждането на разредения график на автобусите не е добра. Положението е критично, заяви превозвачът. Това бе определено от М. Богданов като временен спасителен план, но той не скри притесненията си, че ако не се намери решение и държавата и общината не окажат помощ, то най-вероятно ще се стигне до преустановяване на дейността.
В потвърждение на думите за нерентабилността, контрольорка разказа как миналата седмица в автобуса за Покровник имало 3-ма пътници. „На отиване оборотът ми беше 3.60 лв., на връщане нула, понеже никой не се качи“, каза жената и призна, че са на път да спрат работа.
„Имаме една-две седмици, за да преценим може ли, как и дали е рентабилно автобусите да преминат на друго гориво. Това само по себе си е сложен процес и подмяната на метанови с газови уредби на 30 автобуса ще отнеме месеци“, каза М. Богданов и допълни, че в следващите една-две седмици ще решат дали има смисъл да се прави подобна инвестиция за преработването на автобусите, или да прекратят договора с общината.
„Бях уведомен от превозвачите, че търсят варианти да пригодят автобусите така, че реално да изпълняват клаузите по договора и ще се радвам това да се случи, тъй като би бил най-добрият вариант. От своя страна съм длъжен и съм издал заповед, като съм назначил комисия, която да провери изпълнението на договора от страна на превозвачите. Когато приключи проверката, ще коментирам по-обстойно казуса“, заяви кметът Илко Стоянов.

Добавете Вашия коментар

TOP