Превозвачи: Продължаваме промяната, вратата е там

10 Май 2022 | 14:23
1 коментара
Общество
Превозвачи: Продължаваме промяната, вратата е там

Стотици камиони и автобуси протестираха с шествия в страната.

В редица градове тежката техника премина в знак на протест с настояване за намаляване на акциза на горивата и отлагане на плануваното разширение на ТОЛ системата.

Само в София камионите и автобусите останаха на входа на София на бул. Цариградско шосе, тъй като не бяха допуснати от полицията да се придвижат към центъра на града.

София

Държавата прилага репресивни мерки, ползвани по времето на комунизма към автобусния и товарния сектор в страната, каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя посочи, че от 8 ч. камионите са събрани на входа на София. “Знаете, че предния път протестът започна в 8 ч., след това позиционирахме камионите в центъра, имаме разрешение от Столична община, имаме протокол, подписан от полицията, утвърден маршрут на тръгване. В 9 ч. трябваше да тръгнем на шествие в посока центъра на София. В момента всички автобуси и камиони стоят блокирани от полицията, тя не позволява да тръгнат към града, те са на Цариградско шосе, каза Милтенова.

 

„Намират от разклонението на летище София на Цариградско шосе. Оттам са се подредили автобусите, след това са камионите, които се намират след светофара на Горубляне. Там стоят от 8 часа сутринта“, каза Милтенова.

"Цяла България в момента протестира. Ако с това, което се случва в столицата държавата иска да покаже мускули и сила, смятам, че това ще се отрази още по- негативно на всичко, което се случва в страната. Диалогът по този начин няма как да се възстанови. Няма друго място в страната, в което да имаме забрана за протест. Това, което се случва в София е нечувано и невиждано, поне за мен в демократична България“, каза Милтенова.

 

Бургас

Над 300 тежкотоварни машини и автобусни превозвачи се включиха в протестно шествие в Бургас. Те преминаха с бавна скорост по ключови булеварди в морския град и затрудниха трафика. Транспортните фирми в региона настояват за намаляване на акциза на горивата и отлагане на плануваното разширение на ТОЛ системата. От бранша се заканват, че ще спрат транспорта в цялата страна от 18 май. До напрежението се стигна след провалените преговори на представители на превозвачите с премиера Кирил Петков.

„Надявам се да намерим разумно решение на ситуацията, защото целият български народ има нужда от намаляване на цените на акциза, да се премахне и биодобавката”, заяви Тодор Димитров, представител на Съюза на международните превозвачи.

Представители на автобусните превозвачи поискаха дотации от държавата за междуградските превози. „Ние по редовните линии искаме да чуем има ли намерение държавата да подпомага превоза между малките населени места, ако не да кажат- ние нямаме пари и нямаме нужда от такъв вид превоз и да е ясно на обществото кой ще носи отговорност за прекъснатите връзки между малките населени места”, заяви за БГНЕС Тодор Христов- собственик на частна фирма за междуградски превози.

 

Стара Загора

Превозвачи от Стара Загора също протестирахa с искане за намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Близо 30 автобуса преминаха с автошествие през част от града. Те ще протестират всеки ден до 18 май, когато ще спрат автобусните превози.

 

Благоевград

Шествието на ТИР-ове и автобуси тръгна със скорост от 20 км/час от 88-и километър на АМ "Струма", водено от патрулка, след края й при км. 97, протестиращите въртяха с надути клаксони двете кръгове-под автомагистралата и това на Е-79. „Правихме опит за диалог с правителството, но то ни посочи врата“, каза пред репортерите Марио Богданов, собственик на автобусна фирма за превоз на пътници по градски линии.

Той добави, че на тази среща премиерът правил монолог със самия себе си, вместо да ги чуе.

„Проблемите не са само наши, те са общи, касаят всички вас, но не знам до къде ще стигне това нещо“, каза още Богданов. Според него срещата означавала едно нещо, че този бранш не я интересува и трябва да умре. На разбиране от държавата пък се надява Десислава Демандиева-собственик на транспортна фирма от Благоевград. Шествието бе с два транспаранта: "Продължаваме промяната, вратата е там" и "Киро, държавата не ти е бащиния".

БГНЕС припомня, че на 5 май част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. Браншът заплаши с нови протести и блокади на пътища след 10 май. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания -намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Те се заканиха още, че на 18 май ще спрат автобусните превози.

Според превозвачите, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент. Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването, заявяват още те. /БГНЕС

Добавени коментари

четворната коалиция публикува:
10 Май 2022 | 17:45
Вие си ги избрахте, така че сега ще търпите.

Добавете Вашия коментар

TOP