Престъпна група ощети хазната с 12 млн. лв. след фиктивна търговия на трюфели и гъби

10 Декември 2022 | 16:02
0 коментара
Криминално
Престъпна група ощети хазната с 12 млн. лв. след фиктивна търговия на трюфели и гъби

Организирана престъпна група от трима души, фиктивно търгувала с 50 милиона лева за доставки на трюфели и гъби, разследва Апелативната прокуратура в Пловдив и Окръжна прокуратура Пазарджик. Дължимото ДДС към хазната е 12 млн. лева., само за месец юли държавата е била ощетена с 1 млн. лева.

Задържани са под стража общо петима души за 24 часа. Те са действали на територията на областите Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Смолян от 2020 до 2022 година. Основната дейност на групата е извършване на престъпления срещу данъчната и осигурителната система.

 

Заместник-апелативният прокурор Румен Попов каза, че са задържани двама души от групата, единият от които е лидерът, и другият е фиктивният управител на фирмата, която търгувала фиктивно с гъби и трюфели.

"Апелираме към всички, защото има данни, че групата се занимава и с други тежки криминални престъпления, да не се страхуват, защото ръководителят вече е в ареста", каза Румен Попов. По думите му хората са били заплашвани, че ще бъдат запалвани и убивани. Според Попов без протекция не е било възможно групата да функционира. Той апелира народните представители да направят корекция в Наказателно-процесуалния кодекс за използването на специални разузнавателни средства при член 255, касаещ данъчните престъпления.

Издирва се още един участник в групата, както и множество съпричастни лица към схемата за пране на пари. Разследващите са изяснили, че съучастието е на общо 63 човека, които са участвали при фиктивното събиране на гъби. Те са малограмотни и се водят фиктивно на работа.

Организаторът на групата е на 47 г. от Пазарджик. Той е бил собственик на заложна къща, имал е криминалистически регистрации. Мъжът има задълбочени познания по създаване на финансови документи, което е спомогнало за функционирането на групата. По този начин се стига до накърняване на дейността на фиска, посочи заместник-окръжният прокурор на Пазарджик Живко Пенев. Той допълни, че цялата дейност е била по схемата липсващи търговци, като се касае за фиктивен документооборот към дружества, които реално се занимават с търговия и износ на трюфели и диворастящи гъби.

Извършителите на данъчните измами са задържани след като правят опит за изтеглят близо 400 000 лева от клон на банка в Пазарджик. Веднага след това прокурорите сезират КПКОНПИ. Парите от данъчните измами били трансформирани в луксозни имоти и коли.

Наблюдаващият прокурор по дело Живко Пенев съобщи още, че са извършени над 20 претърсвания и обиски в офиси, както и са разпитани над 50 свидетели, възложени са експертизи. Събрани са веществени доказателства, обявени са за издирване множество лица. /БГНЕС, БНР

Добавете Вашия коментар

TOP