Премиерът захапа президента: Инвестициите се вдигат, г-н Радев, заводите бълват продукция! (ВИДЕО)

29 Януари 2019 | 21:47
1 коментара
Политика

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор. Това каза премиерът Бойко Борисов на 13-ата среща на бизнеса с правителството, която се провежда в София. 

„От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет“, коментира Борисов. „Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, посочи Борисов. 

Сред предимствата от въвеждането на еврото той отчете по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. „Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което стана по времето на министър Гечев или с КТБ пак по времето на БСП", обясни премиерът. 

"Искам да кажа нещо за инвестициите, защото напоследък много се спекулира, а аз обичам да говоря с цифри. Данните на БНБ сочат - 2016 г. - 1,003 милиарда лева, 2017 г. - 1,389 милиарда лева. Който е учил аритметика, знае, че това означава увеличение на инвестициите. И трябва да ви кажа, че аз много се радвам, че те са в реалната икономика. За първи път, г-н Радев, износът на България за Германия е по-голям от вноса. Защото заводите бълват продукция, която се изнася на 100%", подчерта премиерът. И добави, че при посещението си миналата седмица в Димитровград, е посетил завод с 3000 работници, който изцяло работи за окабеляването на "Мерцедес".

 

Няма по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за избора на самолет в българския парламент, категоричен бе Бойко Борисов. 

„По-прозрачна процедура от това да вкарваш решение в парламента за какъв самолет, няма значение какво му е марката, да се вземе от българския парламент, там е законно избраната депутатска класа, по-прозрачна процедура от това няма. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачна процедура няма. Само, че в България нали крадецът вика дръжте крадеца – това е много често срещано явление. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не мога на изстрелят - техника за бягане, да се изнесат Генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите, спазваме конституцията“, коментира Борсов. 

„Ако искат режим да направят, ние искаме демокрация“, подчерта той. 

„Изборите са си избори и там ще си проличи и отношението на хората, и всяка една партия какво предлага”, заяви Борисов. 

На въпрос защо и кой би могъл да спре България по пътя ѝ към еврозоната, той отговори с въпрос:

 

„Дали на някой му е приятно, че контрабандата от 34% падна под 5%? Дали на някой му е приятно, че за миналата година имаме близо 6 млрд. разпределени за по-високи доходи на хората? 10% увеличение на заплатите, за майките на армията, 20% за две години увеличение на заплатите в армията, за култура, театри, читалища. В колко сектора всичко се направи? Изсветли се бизнесът, алкохол, цигари, а сега и в горивата в момента правим едни неща. Аз ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични. Така че месец - месец и половина и ще видите резултатите и там. Това не е приятно. Това създава напрежение“, коментира премиерът.

 

"Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина. Ние, като сравнително малка икономика, не можем да си позволим да бъдем недисциплинирани“, допълни премиерът. 

През всички години България се възползва максимално от европейската солидарност. По време на нашето управление сме работили с абсолютно всички европейски фондове, без нито един да ни бъде спиран“, отчете Борисов. 

По думите му в сравнение с 2014 г. данъчните приходи тази година са с 50% повече.

 

Това означава много по-добра работа на приходните агенции и по-голяма прозрачност и по-добра работа на системите“, посочи той.

 

„Външният дълг през 2019 г. ще бъде 18.6% и ще се наредим до държавите с най-нисък дълг в Европа“, отбеляза Борисов. Той допълни, че средната работна заплата в страната в сравнение с 2014г. е нараснала с 47.5%

„БВП е нараснал в сравнение с 2014г. с близо 40%. Рекордни са приходите от туризъм“, заяви още премиерът.

 

Пътят към еврото означава дисциплина, сигурност, прозрачност, подчерта Борисов. 

„Понеже съм си говорил много и с президента Макрон, и с канцлера Меркел, и с всички колеги. Те казват - не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност - и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало“, коментира Борисов. 

„Президентът Макрон ни каза – когато сте в този клуб, ние ще сме сигурни, че всичко е наред като банкова система“, допълни той. „Огромни усилия се полагат, никак не е лесно, защото трябва да убедим нашите партньори, че нещата са ни изрядни“, каза още премиерът.

 

Ние сме изпълнили своята европейска солидарност на 100%, подчерта премиерът. 

България е единствената държава, която се справи по европейски начин с миграцията. Нашето правителство, спазвайки правилата, успя да се справи с този процес и българите нямат този проблем. Ако всички държави го бяха направили така своевременно и бяха водили своята външна политика така, както България, нямаше да има проблеми“, коментира Борисов. 

„Споразумението с Турция за България работи прекрасно“, допълни той, като отново благодари за европейското финансиране за модернизацията на техниката по границата. „Ние сме изпълнили своята европейска солидарност на 100%. Лесно ли е? Не. Шумяхме ли? Не. Свършихме си работата и доказахме, че може външна граница на ЕС и то на края на ЕС, на границата с Турция да се пази по-добрия начин“, подчерта още премиерът.

 

Да ми кажеш, че сме заплаха за демокрацията, при положение, че два пъти им нося оставката. Така че не се притеснявайте – инстинктът на хората е най–верен и ще ни заведе в правилната посока“, каза още Бойко Борисов.

 

 

Премиерът захапа президента: Инвестициите се вдигат, г-н Радев

Добавени коментари

Бай Данчо публикува:
30 Януари 2019 | 06:10
Еднокнижника трябва да се лекува! Още има надежда...

Добавете Вашия коментар

TOP