Премиерът Николай Денков оцеля в първия си вот на недоверие

13 Октомври 2023 | 22:58
0 коментара
Политика
България
Премиерът Николай Денков оцеля в първия си вот на недоверие
Премиерът Николай Денков оцеля в първия си вот на недоверие. Той беше на тема енергийната политика на правителството. Със 71 гласа "за", 143 - "против" и без "въздържал се" вотът не мина. След това имаше прегласуване, но резултатите бяха същите. Партиите, поискали оставката на кабинета, обаче, разполагаха с общо 72 гласа.
Това са „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Зад кабинета на "сглобката" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС застанаха парламентарните групи на двете управляващи фракции, както и депутатите от ДПС, общо 143 гласа. Без "въздържал" се. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства лично на заседанието, но парламентарната група на партията подкрепи кабинета "Денков-Габриел". "За да няма спекулации с отсъствието ми от пленарна зала днес - уточнявам, че имам предварително обявена предизборна среща в град Разград", написа по-рано днес той във "Фейсбук".
Лидерът на опозиционната партия БСП - Корнелия Нинова, обяви, че ако правителството оцелее, което вече се случи, веднага започват събиране на подписи за вот на недоверие за национална сигурност и отбрана, които ще внесат другата седмица. Дебатите вчера продължиха над четири часа, като основната критика на опозицията е, че кабинетът унищожава сектор „Енергетика“. Управляващите, обаче, не се съгласиха с тези обвинения. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.
Искането за оставка на кабинета заради сектор "Енергетика“ беше внесено миналата седмица с подписите на 72 народни представители от "Възраждане“, "БСП за България“ и "Има такъв народ“.

Добавете Вашия коментар

TOP