Премиерът Герджиков назначи първия агент зам.-министър в служебния кабинет

30 Януари 2017 | 21:29
0 коментара
Политика
Премиерът Герджиков назначи първия агент зам.-министър в служебния кабинет

Въпреки публичното заявление, че няма да вади „скелети от гардероба” служебният министър-председател Огнян Герджиков бръкна точно там, където немалко хората в България през всичките години на прехода изпитват неприязън – в незатворения за властта „гардероб”, пълен с кадри на Държавна сигурност.

Това стана днес, след като премиерът издаде заповеди за назначаването на няколко зам.-министри. Сред тях е и Бойко Мирчев, който става зам.-министър на външните работи. Той е представен като дипломат от кариерата.

Проверка на desebg.com обаче показва, че през 2008 г. Комисията по досиетата е разкрила неговата принадлежност към Държавна сигурност при проверката на членовете на Министерски съвет (изтегли решението - ТУК).

Той е бил зам.-министър на външните работи в служебния кабинет на Софиянски (февруари – май 1997 г.) с външен министър Стоян Сталев (също агент на ДС) и остава на този пост два месеца при правителството на СДС с премиер Иван Костов и министър на външните работи Надежда Михайлова.

Мирчев е разкрит като агент на Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването), вербуван през 1988 г. под псевдонима „МАТЕЕВ”. Използван е от отдел 06 „Китай, Югославия и Албания” на ВГУ.

Според информацията на Комисията по досиетата в архивите на ВГУ е запазено личното му дело.

През 2010 г. неговата принадлежност към ДС е потвърдена при проверката на посланиците. Тогава е  проверен в качеството си на посланик в Сеул, Южна Корея (1991-1996) назначен в края на кабинета на Димитър Попов (БСП, СДС, БЗНС) с министър на външните работи Виктор Вълков (също агент на ДС) и броени дни преди да започне работа първото правителствено на СДС с премиер Филип Димитров.

През 2006 г. при тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) с премиер Сергей Станишев и министър на външните работи Ивайло Калфин Бойко Мирчев е назначен за извънреден и пълномощен посланик в Джакарта,  Индонезия до юли 2010 г.

През кариерата си Бойко Мирчев е още посланик в Малайзия, Сингапур, Бруней и постоянен представител на страната в АСЕАН.

Заемал е различни ръководни позиции в МВнР, сред които са директор на дирекция „Европейска интеграция” и посланик със специални поръчения по енергийните въпроси. От септември 2016 г. (при кабинета Борисов-2 и министър на външните работи Даниел Митов) е генерален директор по „Европейски въпроси” в МВнР.

Назначаването му е ясен сигнал, че служебният премиер Огнян Герджиков не е получил указания от президента Румен Радев да се извърши предварителна проверка за агентурно минало на зам.-министрите, които по Конституция се назначават от министър-председателя.

Така Герджиков слага кръст на крехката политика, започнала при президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, за демонстриране на политическа воля за неназначаване на лица, свързани с тоталитарните комунистически служби в Министерски съвет.

Назначаването на Бойко Мирчев става, след като в администрацията на Министерски съвет миналата седмица вече беше назначен първият кадър на ДС – Иван Гарелов, медиен съветник на служебното правителство.

Добавете Вашия коментар

TOP