Премиерът Борисов: България и сега е “гореща точка”

25 Септември 2015 | 08:12
0 коментара
Политика
Премиерът Борисов: България и сега е  гореща точка”

„Всеки има своето право. На няколко пъти на Европейския съвет и на ЕНП, тъй като фокусът е изцяло върху Италия и Гърция, дори в рамките на шегата, но то си беше истина, аз извадих картата на България и на региона и им казах – малко ще говорим за география. Защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от сухопътната граница на Гърция и Турция. Така започна Изявление на министър-председателя Бойко Борисов  на конференцията “Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност” вчера.

„И това, че ние в момента полагаме огромни усилия – командироваме полицаи от вътрешността на страната, жандармерия, гранични войски, армия – това не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което ние не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет. Това някак си се приема за даденост. И аз зададох реторично въпроса – трябва ли и в България да влязат 100 или 200 000 души бежанци, тогава да искаме извънреден съвет и тогава да поставяме въпроса България е ли гореща точка или не? Хубаво е, че всичко на Европейски съвет се протоколира и лесно може да се провери. И ние докога ще успяваме да отстояваме, при положение, че турският премиер ме предупреждава, че той вече изнемогва и че тази бежанска вълна напира на границата на България?

Нещо повече – казах на колегите в Европейския съвет, че лошото време, което предстои, защото при нас застудява, идва зима… Тези хора не могат да се върнат обратно към Сирия, те панически ще се опитат да минат границата. Надявам се и на управляващи партии и опозиция да не се политизира, а да намерим най-правилното решение и това, което България трябва да направи в тази ситуация.

Преди да се стигне до думата “гореща точка”, има няколко предложения, които аз съм направил там, които услужливо не се споменават. Първото от тях е – на територията на Сирия да се изградят зони за сигурност, на територията на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да си се върнат там. Многократно го подчертах. Това някак си се казва, че сега било трудно или почти невъзможно. Защо да е трудно и невъзможно? По-лесно ли е да се правят такива “горещи точки” на територията на самия Европейски съюз и да се харчат след това… Същите пари ще се похарчат и за лагерите в Ливан, и ако са в Италия и в Гърция в момента. Еднакви пари… Три пъти го поставих този въпрос.

За всички вече е ясно, че без да се въвлекат в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от Съединените щати и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен.  Преждеговорившият подчерта, че Русия се бори всячески да запази зоната си на влияние в Сирия, прави писти, прави съоръжения, праща техника и по никакъв начин не личи, че са се отказали от зоната си на влияние в Сирия. Ние трябва ли това да го премълчаваме, да не го виждаме, а да се чудим, както беше и с финансовата криза, между другото, която ни сполетя, не заради грешки на самата Европа…

Този проблем в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, промяна в демографския фактор и особено за държави – погранични, каквито сме ние – външна граница на ЕС, с по-слаби икономики, невъзможност дори да се справим.

До този момент, виждате, никъде няма в изказването ми “гореща точка”. Още повече за тези, които се опитват да го изваждат това като акцент, искам да им напомня – ние отдавна сме изградили тези центрове. “Гореща точка” е център, в който легалните, не преминаващи през зелената граница хора, минават на наше КПП. И ние не можем да ги отблъскваме. Те идват и влизат. Там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански център. Те и сега са там. Те и в момента са там. И ние всеки ден ги храним, поим, с цялата хуманност, която има българският народ.

Някак си не се чу никъде, а три пъти го повторих и дори помолих председателя на ЕК да ревизират решението си за наказателни процедури и санкции, особено срещу България. И дадох пример – 150 евро е пенсията на един пенсионер. Като я разделим на 30 – получават по 5 евро на ден.

А най-тежкият скандал, който се развива в момента, че някои от центровете са свалили на 3 евро на ден в някои от държавите, в които има бежански лагери за изхранването на бежанците. Аз зададох въпроса – вие ще ме глобите и българският народ ще платим за това, че ние се грижим за бежанците дори по-добре отколкото за българския пенсионер. Това ни е икономическото състояние.

Надявам се след това като се изказват специалистите по сигурност, останалите колеги, да кажат дотук къде има слаб пункт или неотчетено нещо, което се случва в България. Дори до мен седяха белгийският и холандският премиер и им чертах картата да им обяснявам, че от едната страна ни е Турция, от другата страна – Черно море и Крим, Гърция, която до скоро нямаше правителство и всички колеги ги упракнаха, че не се справят със задачите си, които имат като членове на шенгенското пространство. Имаме граница със Сърбия, която не е в Европейския съюз, имаме граница с Македония, която не е в ЕС. Сиреч ние външна граница ли сме или не сме?

Даже попитах холандския премиер да не би докато ме нямаше и не бях премиер да сте ни приели в Шенген и вече да не сме външна граница. Официално, на съвета ги попитах. Така ли е или не е, кажете? Защо само Италия и Гърция ги броите за външна граница, а нас не?

Тогава именно стана и въпросът дали ние искаме “гореща точка”. Много ясно им казах. Аз съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер и им го раздадох в писмо. Какво би станало хипотетично – пак повтарям, ако всичките тези милиони дойдат на нашата граница?

Тук много знаещите, на които им е лесно, като не са управляващи, искам да им обясня, че ако бежанците влязат от държава от ЕС е лесно. Ако влязат от Гърция, ние можем да ги върнем на Гърция. Но ако влязат от Турция, ние не можем да ги върнем. Какво ще стане, ако в България влязат 200-300 000 имигранти? Или бежанци… Вече се объркаха дори определенията кой какъв е. Зададох въпро – Гърция и Италия ще получат финансови средства, а ние какво ще правим? Продължаваме да взимаме от бюджета пари и да плащаме за тях. А и няма на кого да ги върнем.

Всички в изказванията си казват, че това сега започва. То не свършва. Сиреч ние нямаме никакви предпоставки да мислим, че това свършва сега наесен и ние приключваме с тези 130 или 180 000, които по квотен принцип ще ги разпределят. Ако са 1200 души ние като хуманна държава ще си поемем политическата цена – ще ги приемем. Ама оттук-нататък какво ще приемем? Оттук-нататък къде можем да ги държим? Оттук-нататък къде ще изградим тези центрове? Оттук-нататък кой ще ги финансира? И докога ще стоят след това там?

Подробно на Съвета обясних е демографския фактор в България, че по смесените райони ние имаме много мюсюлмани. Да са ни живи и здрави, но ако вкараш там още 100-200 000 мюсюлмани се променя и религията, ако щете. Всичко това като позиция от мен на Съвета е казано. И зададох въпросите на колегите. Ние след събитията вървим. Аз изпитвам тревога от това, което ми предстои.

България и сега си има горещи точки. Ние изградихме бежански лагери. Стоят там, дават ги по телевизиите и те не искат да стоят там. И колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще отидат в други държави.

Тук аз не мога да намеря грешка в нито едно от нещата, които казвам, защото те не са моя приумица или дълбокомислен извод. То е факт.

Някак си не се чу, че призовах партньорите от САЩ и Русия да седнат и с нашите европейски колеги и да вземат решения, които да спрат конфликтите там. Дали е добър Асад, дали… кои са ни партньорите, кои са ни приятелите не знаем там. Кога ще ги определим? Говорим за военни намеси непрекъснато. Но след военната намеса следва разруха, Ислямска държава, бежански поток. И ние трябва да се готвим за това и да имаме единна европейска позиция по тази тема. Откъде накъде ще ми пришиват от всичко, това, което съм казал, че Борисов иска да ги вземе и да направи бежански център?

Ние в ЕС се събираме само, за да кажем колко милиарда още трябва да дадем и колко бежанци или имигранти да разселим. ие друго решение изпреварващо с политическа визия нямаме.

Ние сме длъжни да гледаме по-надалеч и да си представим какво би се случило. Е ли е това промяна на позицията? Кое ви изненада от всичко, което съм казал, от всичко, което съм отстоявал за България? 

Ние и сега сме “гореща точка” и затова са страховете на българите. Че тази вълна в един момент – това цунами, което се движи около нас… колкото повече се загражда Средиземно море, защото там са военни кораби от цяла Европа, спират бежанския пото. Гърция има правителство, ще стабилизира границите и те ще дойдат на нашата граница. И повтарям за пети път – зададох реторичен въпрос: когато това се случи, колеги, ще направите ли извънреден европейски съвет, както направихте заради искането на Германия и Австрия? Българите ги е страх от това. Ние даваме милиарди от социалните си системи и дадохме възможност на маса националистически партии да пораснат на базата на ромите. Всички знаем какъв е проблемът с интеграцията на ромите. Кой се е справил с него? Никой.

Добавете Вашия коментар

TOP