Премиерът Бойко Борисов: Отпуснатите 160 милиона евро за България са пример, че когато се посочи проблемът, Европейската комисия може да действа и бързо

17 Септември 2016 | 02:51
0 коментара
Политика
Премиерът Бойко Борисов: Отпуснатите 160 милиона евро за България са пример, че когато се посочи проблемът, Европейската комисия може да действа и бързо

Отпуснатите 160 милиона евро за България са пример, че когато се посочи проблемът, Европейската комисия може да действа и бързо. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви след заседанието на Европейския съвет в Братислава, че Европейският съюз ще предостави 160 млн. евро на България за управление на границите и преодоляване на миграционната криза, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов благодари за подкрепата на колегите му в Европейския съвет и посочи, че това е категорична оценка за добрата работа България.

„Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма“, посочи министър-председателят.

Според него няма по-добро място за живеене от Европа.

„Днес видях в колегите желание и амбиция в Европа да става още по-добре. България е пример, че след като посочихме проблема, може и бързо да действа Европейската комисия“, каза той.

Премиерът Борисов посочи, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите.

„Днес чешкият премиер Свободка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни“, заяви още премиерът.

„Всички знаят, че над 30 хиляди сме върнали реално срещу 500 на Гърция. Към днешното решение трябва да се има в предвид, че много предишни решения, които сме взели в Съвета не се изпълняват от много наши партньори. Днес важното е, че имаше солидарност и оценка на труда ни, на това, че незабавно трябва да се дадат парите като оценка за дейността на България”, коментира Борисов.

„Ние имаме 13 милиарда във фискалния резерв. Имаме пари да извадим да си платим, но няма да е честно толкова усиля да полага държавата и да не се оцени, когато като обща европейска солидарност”, допълни той.

По думите му на заседанието е било обсъждано и какво трябва да се подобри в работата на ЕК и на ЕС. „България е пример днес, че след като се видя проблема и го посочихме Комисията може да действа и бързо. Вчера ние направихме апликационните форми, днес се взе решение до ден-два да се платят първите 108 милиона евро ”, отбеляза той.

Българският премиер уточни, че парите не са 160 милиона евро, колко е поискала българската страна, защото в бюджета на ЕС е имало толкова, които е могло да бъдат освободени днес.

„През други програми – за заетост, за спешна помощ, ще намерят другите 52. Просто аз държах днес да се прибера с над 200 милиона лева, за да може да се почна първите неща – процедури, конкурси. Това обществени поръчки и трябва ад имаш пари, за да ги обявиш ”, заяви още премиерът Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP