Премахването на солта от диетата помага ли за подобряване на здравето?

05 Февруари 2024 | 07:04
0 коментара
Любопитно
България
Премахването на солта от диетата помага ли за подобряване на здравето?

Солта, която хората добавят към храната си, представлява само 20% от общия й прием. Останалото е т.нар. скрита сол, която първоначално се съдържа в храните – месо, риба, яйца, млечни и ферментирали продукти.

Особено много сол има в готовите храни - колбаси, пушени меса, сирена, месни и рибни консерви, закуски, подправки, сосове, хляб и др. Консумирайки тези продукти, човек може лесно да покрие дневната нужда от сол, без дори да добавя допълнително от нея към храната.

СЗО препоръчва да се консумират не повече от 5 г сол на ден, като посочва и последиците от прекомерното пристрастяване към солени храни – повишено кръвно налягане, което от своя страна, увеличава риска от други сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, остеопороза, бъбречни болести и др. 

В допълнение, диета с високо съдържание на сол може да повлияе на функционирането на имунните клетки, намалявайки способността на организма да устои на различни бактериални инфекции.

Въпреки това, готварската сол е продукт, необходим за здравето. Натрият и хлорът са основните компоненти на кръвната плазма, лимфната течност, извънклетъчната течност и дори амниотичната течност. Тези химикали поддържат функцията на надбъбречните жлези, които произвеждат десетки жизненоважни хормони.

Освен това натрият и хлорът играят ключова роля в предаването на нервните импулси и регулирането на мускулната дейност. А хлорът е важен за производството на солна киселина в стомаха, тоест, спомага за нормалното храносмилане и усвояването на хранителните вещества.

Солта също така участва в регулирането на кръвния обем и кръвното налягане, поддържайки нормалното функциониране на сърдечносъдовата система и именно нейният излишък води до повишаване на кръвното налягане. Спомага и за поддържането на оптимален баланс на вода и електролити в организма, което е важно за нормалното функциониране на всички клетки и тъкани. Тоест очевидно е невъзможно напълно да се откажем от консумацията на сол, като се има предвид колко хранителни продукти вече я съдържат. /Zdrave.to

Милена ВАСИЛЕВА

Добавете Вашия коментар

TOP