Преизбраха Станишев за лидер на ПЕС

12 Юни 2015 | 21:08
0 коментара
Политика
Преизбраха Станишев за лидер на ПЕС

Преизбраха Сергей Станишев за лидер на ПЕС на 10-ия конгрес на партията в Будапеща. Основният му опонент за поста - 71-годишният испанец Енрике Барон Креспо изнесе първи своята лидерска реч, в която на практика повтори десетте основни послания на Станишев от манифеста на европейските леви. На финала Креспо обра овациите на залата с думите: "А сега приемете и моя отвод от тази надпревара".

Запознати припомниха, че преди няколко години Станишев отказа от лидерския пост в БСП президента Георги Първанов. В Будапеща обаче кулоарните коментари са, че Енрике и Сергей са имали разговор на четири очи, при който 71-годишният испанец е поздравил Станишев за досегашните му президентски мандати, съобщава пратеникът на "Стандарт" в унгарската столица.

Ето и речта на Сергей Станишев в Будапеща:

За мен е чест да бъдем заедно днес в Унгария. В страната на Шáндор Пéтьофи, на любовта и свободата. В страната на „унгарската рапсодия“ на Ференц Лист. В страната на правото и държавността, на която Европа дължи ключови моменти в развитието си като демокрация.

Тук сме, за да подкрепим унгарските социалисти в тяхната битка за отстояване на европейските и социалдемократическите ценности. Знаем колко е трудно.

През последните години постигнахме много. За първи път европейските социалисти дадоха възможност кандидатът за председател на ЕК на левите да бъде избиран директно от гражданите. С впечатляващата кампания на Мартин Шулц и благодарение на 30 000 активисти социалистите достигнаха с посланията си до 12 милиона европейски граждани директно.

Благодарение на „Младежката гаранция“, Европейската комисия отдели 6 млиарда евро за борба с безработицата на младите до 35 години. Инициирахме и създаването на „Плана Юнкер“ за 315 милиарда евро инвестиции в икономиката на Европа.

С това трябва да се гордеем, но то не е достатъчно. ПЕС е партията, която подкрепя жените. В парламентарната група на социалистите и демократите 45% от депутатите са жени, а днес имаме равен брой мъже и жени делегати а конгреса.

Сега ние сме много по-силни като политическо семейство, отколкото преди три години. Но това не означава, че бива да ни удовлетворява. Има известна сентенция, че в момента, в който спреш, тръгваш назад. Не можем да живеем в миналото. Политиката е разговор за бъдещето.

Но нека бъдем честни – бъдещето на прекрасната европейска идея е застрашено. Как изглежда Европа днес? Разделена и по-малко сплотена. Липсва й посока, сраведливост и солидарност. В много страни има висока безработица, растящо неравнопрание, подтискане на демокрацията и толератността.

Много са и заплахите отвън – нестабилност, конфлисти, даже хаос. Вълни от бежанци и емигранти. Расте подкрепата за антиевройпеските и популистки партии и вляво, и вдясно. Днес консервативните сили в Европа имат нов рефрен: политиката за затягане на коланите беше заменена от политиката на страха. Внушава се страх и несигурност в бъдещето.

И тук въпросът е: какво ние можем да направим? Да преоткрием нашите ценности. Аз, самият, го направих чрез децата си. Не мога да си представя, че ще живеят в разделена Европа, в общества на липса на солидарност, демокрация и толерантност. Не мога да си прадставя, че дъщеря ми няма да получи същия шанс като брат си, само защото е момиче.

Трябва да отстояваме нашите ценности. Те са нужни на Европа. Но е важно не просто да ги декларираме, а постоянно да се борим за тях, защото в политиката си значим, само когато се бориш (Пол Нируп Расмусен).

Истината е, че можем да променим всичко това, единствено ако поемем политическото кормило на Европа. Това няма да стане, ако сме опозиция и единствен коректив на консервативните десни политики. Затова трябва да спечелим следващите евроизбори и ПЕС да бъде първа политическа сила в Европа. Не заради властта, както ЕНП, а в името хората. Как? На първо място, трябва да форматираме и спечелим политическия дебат в Европа. И той трябва да е социален. Ние вече започнахме с Европейския инвестиционнен план и Младежката гаранция. Кампании като „За еднаква работа, еднакво заплащане“, „Повече, по-справедливи и по-добре платени работни места“, както и Пътната карта на ПЕС за прогресивна Европа са стъпки в правилната посока. Нуждаем се от реформа на Евопейския валутен механизъм, за да засилим еврозоната, а оттам и европейските икономики.

Лидерството на ПЕС е повече от предизвикателство. Пътят няма да е лек. Ще има много битки, в които ще влезем. Но въоръжени с нашите ценности и идеи: за демокрация, солидарност и равноправие, сигурен съм ще спечелим заедно.

Съдбата беше благосклонна към мен – на 35 г. бях избран за лидер на партията си и я водих цели 13 години. На 39 г. станах най-младият премиер в Европейския съвет. Присъединих страната си към ЕС и моето правителство докара рекордни инвестиции и икономически растеж за България, и увеличи значително доходите на хората. На 45 години станах първият източноевропеец, който застана начело на европейското ляво семейство. Лично аз израстнах като политик през тези години. Благодаря на моята партия – БСП – за номинацията! Брагодаря на ПЕС за доверието и невероятната възможност да участвам във формирането на голямата европейската политика!

Добавете Вашия коментар

TOP